Czy istnieje danie idealne? Takie, które zaspokaja wszystkie potrzeby niemowlęcia, bardzo mu smakuje, osłania je przed chorobami i poprawia nastrój? Danie, które jest zawsze świeże i ciepłe – nawet w nocy. Można je podać bez wstawania z łóżka i w dodatku jest gratis... Tak! To mleko z piersi mamy, danie wprost doskonałe.

Cud natury – mamine mleko

Skład naturalnego pokarmu zmienia się w zależności od fazy karmienia, pory doby i okresu laktacji. Jego ilość w piersi dostosowuje się do potrzeb dziecka. Nie zawsze dzieje się to natychmiast (stąd np. pełne piersi po porodzie, gdy dziecko potrzebuje zaledwie kilka łyżek pokarmu na dzień). Ale jeśli czujesz, że masz za mało mleka, wystarczy przystawiać malca częściej do piersi, a produkcja wzrośnie. Specjaliści zalecają przez pierwsze półrocze karmienie niemowlęcia wyłącznie piersią, a potem uzupełnianie diety innym jedzeniem.

Jak długo karmić piersią?

Dopóki mamie i dziecku sprawia to radość. Jeśli kobieta nie chce lub nie może karmić piersią, malec dostaje mieszankę.

Butelka zamiast piersi

Sklepowe półki z mlekiem dla dzieci mogą przyprawić o zawrót głowy. Dlatego przy wyborze mieszanki warto poradzić się pediatry, który pokieruje się np. rodzinnymi skłonnościami do alergii, apetytem malca czy jego dolegliwościami (choćby kolką). Opinie, że dzieci karmione sztucznie gorzej się rozwijają albo że mleko modyfikowane jest niezdrowe, włóż między bajki. Ono też służy dziecku. Aby dobrze spełniało swoje zadania, dokładnie odmierzaj zalecaną porcję wody i mlecznego proszku i skrupulatnie przestrzegaj proporcji.

Apetyt na więcej

Zobacz także:

Z wprowadzaniem nowych pokarmów do diety niemowlęcia nie trzeba się spieszyć. Niefrasobliwe podawanie nowości sprzyja alergii! Dziecku karmionemu mieszankami nowe, niemleczne dania serwujemy od 5. miesiąca, zaś temu „na piersi” – po ukończeniu pół roku. Nowości podajemy zawsze pojedynczo – jedną co 5-7 dni. Zaczynamy od łyżeczki produktu i co dzień zwiększamy porcję. Kolejną potrawę proponujemy malcowi wtedy, gdy w ciągu kilku dni nie pojawią się żadne niepokojące objawy.

Tajemnicze skróty na opakowaniach mieszanek mlecznych

  • 1 – mleko początkowe: od narodzin do końca 4. m-ca
  • 2 – dla niemowląt od 5. miesiąca,
  • 3 lub Junior – dla malca, który skończył pierwszy rok życia,
  • H.A. – hipoalergiczne, dla dzieci zagrożonych alergią,
  • R – ma dodatek kleiku ryżowego,
  • GR – wzbogacone w kleik gryczano-ryżowy.
  • AR – przeciw ulewaniu Bifidus – z probiotykami, czyli dobrymi bakteriami
  • Mity na temat diety

    1 Kiedy półroczny, karmiony piersią maluszek odmawia nowości w diecie, trzeba go jakoś do nich zmusić, bo mleko to za mało. Nieprawda. Należy poczekać kilka dni i po prostu znowu spróbować. Nic się nie stanie, jeśli przez kolejne 1-3 tygodnie niemowlę będzie wciąż tylko „na piersi”.

    2 Zupy trzeba robić na wywarze z mięsa. Nieprawda. Jest zbyt tłusty i działa alergizująco. Wylewamy go (lub dodajemy do zupy dla dorosłych), a ugotowane mięso dodajemy do zupki przyrządzonej na warzywach.

    3 Maluch karmiony mlekiem w proszku powinien jeść tyle, ile zalecają normy. Nieprawda. Dzieci różnią się apetytem, a i w ciągu dnia może się on zmieniać! Nic się nie stanie, jeśli malec, który powinien jeść 125 ml mleka, zje raz 110, innym razem – 130 ml.

    4 Masło warto zastąpić margaryną. Nieprawda. Masło jest znacznie bardziej wartościowe. Zawiera tłuszcze niezbędne do rozwoju układu nerwowego dziecka oraz niezbędne witaminy: A, E i D. Dodawaj masło do kanapek, jaj, zupek i warzyw.

    5 Parówki można podawać nawet niemowlęciu. Nieprawda. Nawet te parówki, które mają atesty i są przeznaczone dla małych dzieci, nie mogą być jedzone przez niemowlaki, czyli maluchy poniżej roku.

    Nowe dania dla malucha „na piersi”

    6. miesiąc – oprócz mleka mamy (gdy musisz wprowadzić jeden posiłek inny, np. wracasz do pracy) ewentualnie pierwsze niemleczne produkty, np. papka z marchewki lub ziemniaka, skrobane łyżeczką surowe lub krótko gotowane jabłko;

    7. miesiąc – warzywa: np. ziemniaki, marchew, brokuły, cukinia, groszek; owoce: jabłko, czarne jagody; pół żółtka jaja kurzego; chude mięso bez skóry, np. indyk, królik, kurczak, cielęcina; bezglutenowe produkty zbożowe: np. kleik ryżowy, kaszka kukurydziana;

    8. miesiąc – j. w. plus nowe owoce: np. morele, gruszki, maliny; warzywa gotowane: np. kapusta biała i czerwona, por, burak, kalarepa;

    9. miesiąc – j. w. plus chrupki kukurydziane, biszkopty bezglutenowe; całe żółtko jaja; owoce: np. brzoskwinie, śliwki, kiwi, melon, mango, winogrona; łyżeczka surowego soku z kiszonej kapusty (uwaga! Może uczulać);

    10. miesiąc – j. w. plus owoce: np. banany, jeżyny, wiśnie, porzeczki; warzywa: np. cebula, papryka, czosnek, glutenowe produkty zbożowe (choć można jeszcze poczekać 1-2 miesiące): kaszki, kasze, kleiki, bułeczki, chleb;

    11. miesiąc – j. w. plus jogurt naturalny, kefir, twaróg; wszystkie owoce z wyjątkiem cytrusów, truskawek i poziomek; warzywa, np. pomidor, ogórek świeży i kiszony, awokado, soja, czosnek, szczypior, koper, cynamon; wędlina: plasterek szynki drobiowej, wołowej lub wieprzowej;

    12. miesiąc – warzywa i owoce wszystkie, – także cytrusy, truskawki, poziomki (tylko nie codziennie!); kasze, płatki, pieczywo; żółty ser, całe jajo kurze, ryby.

  • Zdrowe menu dziecka ,,na butelce”

    1.– 4. miesiąc wyłącznie mleko początkowe (czyli „1”), ok. 7 razy na dobę;

    5.– 6. miesiąc – 5 posiłków, 4 razy na dobę po ok. 180 ml mleka następnego (czyli „2”) z bezglutenowym kleikiem lub kaszką (np. kukurydzianą), jeden posiłek bezmleczny, np. zupka jarzynowa (w 6. m-cu z mięsem) przeciery z owoców;

    7.–8. miesiąc – 5 posiłków dziennie, w tym 3-4 razy mleko następne z bezglutenowymi przetworami zbożowymi (np. kleikiem ryżowym z owocami), 1-2 posiłki bezmleczne (np. przecier z jarzyn i mięsa, żółtko na twardo, przeciery i soki z owoców);

    • rano mleko
    • przed południem kaszka bezglutenowa na mleku modyfikowanym
    • obiad papka jarzynowa z dodatkiem mięsa, pół żółtka na twardo co drugi dzień
    • po południu owoce lub kisiel mleczny na mleku modyfikowanym
    • wieczorem mleko;

    9.–10. miesiąc– 4-5 posiłków dziennie, 2-3 razy mleko następne z dodatkiem zbożowych przetworów, 1-2 posiłki bezmleczne, np. zupa jarzynowa z mięsem, żółtko, przeciery owocowe, kisiele;

    • rano mleko z kaszką kukurydzianą
    • przed południem kaszka mleczno-ryżowa z naturalnymi owocami, np. malinami, gruszką, jabłuszkiem
    • obiad papka jarzynowa z gotowanym mięsem
    • po południu całe żółtko jaja, owoce lub kisiel mleczny na mleku modyfikowanym z musem owocowym,
    • od 10. miesiąca – sucharek, wieczorem mleczny kleik lub kaszka;

    11.–12. miesiąc – 4-5 pos iłków, 2-3 razy mleko następne z dodatkiem zbożowych, także glutenowych przetworów, np. lanych kluseczek, kaszy pszennej; posiłki bezmleczne, np. obiad z dwóch dań, kasze, bułki, chleb, przeciery owocowe, całe jajo (3-4 razy w tygodniu), nabiał 1-2 razy w tygodniu.

    • rano mleko z lanymi kluseczkami i owocami
    • przed południem bułeczka z masłem i wędliną lub jajecznica na parze
    • obiad jarzynka z dodatkiem gotowanego mięsa, np. marchewka, pietruszka, jabłko plus indyk lub pulpety cielęce z warzywami i ryżem
    • po południu kisiel owocowy, 1-2 razy w tygodniu jogurt naturalny z owocami lub twaróg ze szczypiorkiem lwieczorem mleko z kaszką lub kleikiem.

    Pulpety cielęce – danie dla „za chwilę”roczniaka

    • 15 dkg cielęciny (lub innego chudego mięsa)
    • odrobina masła
    • jajko
    • bułka tarta
    • natka pietruszki

    Mięso ugotuj, zmiel w maszynce (lub malakserze), masło utrzyj z jajem, dodaj mięso, posiekaną pietruszkę, bułkę i wymieszaj. Uformowane kulki wkładaj do wrzącego wywaru z warzyw lub do zupy jarzynowej. Pulpety gotuj ok. 10 minut.