Shutterstock.com
To, co zwykle wyrzucamy lub uważamy, że nie nadaje się do jedzenia, może być wartościowym składnikiem. Zrób pesto z naci marchwi i koktajl z pestek i przekonaj się, że to samo zdrowie!
Shutterstock.com
1 / 4 PESTKI Z ARBUZAObniżają ciśnienie
Kiedyś mamy przestrzegały nas przed ich jedzeniem, bo podobno wywoływały atak wyrostka robaczkowego. Jednak jeśli dobrze się je pogryzie lub zmieli, stają się doskonałym dopingiem dla układu nerwowego i krwionośnego. Zawierają bowiem sporo magnezu i żalaza oraz witamin z grupy B, potrzebnych do tworzenia krwi i łagodzenia stresu. W gorzkawych pestkach arbuza są też nienasycone kwasy tłuszczowe, które sprzyjają obniżeniu poziomu złego cholesterolu.
Shutterstock.com
2 / 4 LIŚCIE WARZYWDziałają jak detoks
Natka marchewki, liście rzodkiewek, kalarepy albo brokuła nadają się do jedzenia i są naprawdę pyszne. Okazuje się, że mają nawet więcej wartości niż same warzywa. W liściach brokuła jest np. więcej sulforafanu niż w różyczkach, a nać marchwi jest bogatsza w witaminę C niż korzeń. Listki służą naszemu zdrowiu jednak tylko wtedy, gdy warzywa nie są pryskane i mocno nawożone. Kumulują bowiem więcej zanieczyszczeń niż reszta rośliny. Można zrobić z nich pesto lub posiekane dodać do sałatki.
Shutterstock.com
3 / 4 PESTKA AWOKADOPoprawia wzrok
Zwykle trafi a do kosza, tymczasem naukowcy z Narodowego Uniwersytetu w Singapurze wykazali, że zawiera ona dwukrotnie większą dawkę przeciwutleniaczy niż miąższ. Jest też bogatym źródłem luteiny, czyli substancji, która dba o prawidłowe widzenie. Pestkę najlepiej wysuszyć np. w piekarniku, potem zmiażdżyć i zmielić w młynku. Powstały proszek dodaje się, np. do sosów, zup, sałatek lub koktajli. Można go też zalać wrzątkiem i zaparzyć jak herbatę. Ma podobne właściwości jak zielona.
Shutterstock.com
4 / 4 OBIERKI WARZYW I OWOCÓWWzmacniają odporność
Skórki warzyw i owoców zawierają więcej witamin i minerałów niż reszta rośliny. Dlatego obierki zamiast wyrzucić do kosza, lepiej ukisić. Kiszonki z tych części są bardzo smaczne i zawierają dobre bakterie, które wzmacniają naszą odporność. Ukisić można tylko obierki z warzyw i owoców, które nie są pryskane ani woskowane. Należy pamiętać, by przed obraniem warzywa porządnie wyszorować.