Rabarbarowe wypieki w sezonie letnim są ulubionym deserem, przygotowywanym w różnych wersjach. Ciasto, rabarbar pod kruszonką, torciki, kompoty oraz tarty królują na polskich stołach, pokazując, jak w idealny sposób połączyć kwaśne ze słodkim. W porze letniej warto wprowadzić do kuchni nieco świeżości, korzystając z produktów sezonowych. Rabarbar jest jedną z najciekawszych propozycji. Poznajcie warzywo, które jest głównym składnikiem wakacyjnych deserów.

 

Beza i rabarbar – małżeństwo idealne

Wyobraźcie sobie słodycz i delikatność bezy połączoną z chrupkością ciasta oraz wyraźnym, orzeźwiającym smakiem rabarbaru. Wyjątkowe zestawienie! W tej propozycji to rabarbar gra pierwsze skrzypce. Przygotowanie deseru nie jest czasochłonne, a smak pozostanie niezapomniany. Na wykwintne okazje można pokusić się o przygotowanie niepowtarzalnego tortu bezowego z rabarbarem i owocami sezonowymi. To danie dla wymagających, obrazujące nie tylko zdolności kulinarne, ale przede wszystkim umiejętność idealnego łączenia smaków. Nie zapomnijcie o dodatkach. Rabarbar idealnie komponuje się z migdałami oraz pistacjami, tworząc wraz z chrupiącą bezą doskonałe danie, świetnie nadające się na letnie orzeźwienie.

Elegancką i znaną wszystkim formą deseru jest beza Pavlova. Łącząc to wykwintne ciasto z rabarbarem, stworzymy niepowtarzalny smak. Pamiętajcie tylko o odpowiednim przygotowaniu warzywa. Aby tworzył idealne zestawienie z bezą, powinien być wcześniej upieczony. Wystarczy odrobina soku z cytryny i cukier. Należy odcedzić warzywo i położyć na przygotowanej bezie, dekorując pistacjami. Efekt wizualny i smakowy – gwarantowany!

 

Ciasteczko na raz!

Fingerfood to modne, niewielkie dania, przeznaczone do spożywania najczęściej bez sztućców. Zwolenników minimalistycznych form z pewnością zainteresują tartaletki z rabarbarem. Ta propozycja zachwyci miłośników świeżości i delikatności. Wystarczy przygotować formy do mini tart, wyłożyć je wcześniej przygotowanym ciastem kruchym i ułożyć pokrojony rabarbar. To nie wszystko! Nie byłoby tak pysznie, gdyby nie wzbogacenie tego deseru o dodatkowy, jakże lubiany u nas element – kruszonkę. Musi być jej dużo, aby w piekarniku stworzyła istną pierzynkę dla zamkniętego w środku rabarbaru. Po upieczeniu uzyskamy deser, który pokochają wszyscy. Chrupiący, a przy tym delikatny. Słodki, ale z nutą orzeźwienia. Cóż chcieć więcej na letnim przyjęciu?

Dla osób wyjątkowo spragnionych rabarbarowego smaku warto dołączyć do serwowanych deserów kompot z tego warzywa lub sos, którym można wzbogacić mini tarty. Do napoju lub sosu dodajcie nieco cukru oraz soku z cytryny, a uzyskacie pożądany smak. Pamiętajcie, że rabarbar to produkt uniwersalny, którego pełne walory odkryjecie, próbując różnych wersji dań z jego udziałem. Aby zachować ten wyjątkowy smak i aromat na dłużej, przygotujcie rabarbarowy dżem na zimowe miesiące. Dodany do biszkoptu lub ciasta drożdżowego przywoła wspomnienia letnich chwil, nawet w chłodne, grudniowe wieczory.

 

Owocowe placki

Rabarbar z owocami komponuje się wręcz idealnie. Smaki uzupełniają się, tworząc wyjątkową kreację kulinarną. Nie trzeba zbyt wielu składników, aby przygotować letni placek z rabarbarem i truskawkami lub malinami. Wystarczy kruszonka, świeży rabarbar, wybrane owoce i spód z delikatnego, kruchego ciasta. Powrócą smaki babcinych wypieków serwowanych na wakacyjny deser.

Możliwości łączenia rabarbaru z owocami są wręcz nieograniczone. Kierujcie się intuicją kulinarną, eksperymentujcie, a z pewnością desery będą wyjątkowe i oryginalne. Pamiętajcie jedynie, że rabarbar najlepiej smakuje świeży. Korzystajcie z okresu, w którym na każdym niemal kroku możecie kupić pachnące łodygi. Dzięki nim stworzycie wyjątkowe desery. Łącząc warzywo z sezonowymi owocami, posiłkujcie się przede wszystkim własnym gustem kulinarnym. Przepis na ciasto z rabarbarem i truskawkami możecie znaleźć tutaj. Niech będzie dla Was inspiracją do tworzenia własnych warzywnych deserów. Smacznego!