Krok 1. Kup dobre nasiona

Co to znaczy „dobre nasiona na kiełki”? Przede wszystkim należy wybierać nasiona przeznaczone do hodowli kiełków, a nie te do siewu w ogródku, zaprawiane zazwyczaj środkami ochrony roślin. W supermarketach, sklepach ogrodniczych i sklepach ze zdrową żywnością znajdziesz duży wybór nasion na kiełki. Początkującym poleca się gatunki kiełkujące szybko i łatwo: nasiona lnu, lucerny, gorczycy, rzodkiewki czy rzeżuchy. Popularnością cieszą się gotowe mieszanki nasion na kiełki, które tworzą konkretne kompozycje smakowe, np. mieszanka ostra, mieszanka łagodna, mieszanka azjatycka, francuska albo rosyjska. Przed zakupem przyjrzyj się każdemu opakowaniu i poszukaj daty przydatności do siewu: nasiona niektórych warzyw mają krótki okres kiełkowalności, o czym warto pamiętać, jeśli chcemy nabyć większy zapas.

Bogatą ofertę nasion na kiełki znajdziecie Państwo w Sklepie Świat Kwiatów.


Krok 2. Dopasuj naczynie

Nie każde nasiona na kiełki ładnie wykiełkują w słoiku, a i kiełkownica kiełkownicy nierówna. Rodzaj naczynia należy dobrać pod kątem wielkości nasion oraz ilości śluzu, który produkują podczas kiełkowania. Najmniej wymagające są drobne nasiona kiełkujące niemal „na sucho”: nasiona na kiełki buraka, brokułu, cebuli, gorczycy, kapusty, lucerny oraz koniczyny wyrosną w dowolnym pojemniku. Wystarczy zadbać o nakrycie uprawy gazą albo przykrywką z otworami wentylacyjnymi, która ochroni ją przed wysychaniem. Nasiona rzeżuchy, lnu i soczewicy z kolei wydzielają kleisty śluz, który w warunkach wysokiej temperatury może doprowadzić do ich zagniwania, a jeśli zaschnie, utworzy skorupę, przez którą młode łodyżki nie będą mogły się przebić. Takie nasiona na kiełki warto wysiewać na wacie, ligninie albo w lnianym woreczku. Uważaj też na nasiona słonecznika: do ich uprawy wybierz naczynie, z którego łatwo będzie Ci wybierać puste łupiny – w przeciwnym razie rozwinie się na nich pleśń.



Krok 3. Namocz

Przed umieszczeniem nasion w docelowym pojemniku trzeba je namoczyć w przegotowanej, letniej wodzie. Warto przyjąć zasadę, że im większe nasiona, tym dłużej powinny poleżeć w miseczce z wodą: 6-8 godzin to standard dla większości gatunków, z kolei duże nasiona fasoli Adzuki, fasoli Mung, grochu czy soi namaczamy przez 10-12 godzin. Następnie starannie odcedzamy je na sitku i przekładamy do słoika, kiełkownicy albo woreczka. Pamiętaj: ani suche, ani zbyt długo namaczane nasiona nie wykiełkują.


Krok 4. Płucz i chroń przed słońcem

Pielęgnacja kiełków jest banalnie prosta: wystarczy 2-3 razy dziennie przepłukać je przegotowaną wodą o temperaturze pokojowej. Nadmiar wody trzeba odlać, młode roślinki natomiast w miarę możliwości rozdzielić, by zapewnić im dostęp powietrza i zapobiec rozwojowi pleśni. Jeśli uprawę prowadzimy w kiełkownicy, sprawdźmy, czy łodyżki kiełków lub łupiny nasion nie zatykają odpływu wody. Pamiętajmy też, by trzymać naczynie z kiełkami w widnym miejscu, ale z dala od słońca i od kaloryfera – kiełkujące nasiona wydzielają ciepło, jego dodatkowe źródło może doprowadzić do zagniwania roślinek.


Krok 5. Zajadaj się do woli!

Przestrzegaj powyższych zasad, a Twoje plony kiełków zawsze będą obfite!