Składniki :

  • 1 kg dojrzałych owoców pigwy
  • szklanka cukru
  • 1 i 1/2 l wódki
  • 4 łyżki płynnego miodu lipowego lub akacjowego
  • skórka i sok z 1/2 pomarańczy
  • 50 ml rumu

Owoce umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić, włożyć do słoja i zalać wódką. Po 2-3 tygodniach ekstrakt zlać i odstawić. Pigwę zasypać cukrem, zamknąć słój i postawić w ciepłym miejscu na tydzień, aż cukier się rozpuści (codziennie wstrząsać naczyniem). Syrop zlać i połączyć z ekstraktem, dodać miód, rum, skórkę i sok z pomarańczy, odstawić na 2 tygodnie. Nalewkę zlać przez sito wyłożone gazą i pozostawić do sklarowania. Powinna dojrzewać 2-3 miesiące.