Dla 4 osób

  • 700 g mięsa wieprzowego
  • 2 jajka
  • pęczek natki lub bazylii
  • 300 g brukselki
  • 4 marchewki
  • 2-3 dymki
  • kawałek cukinii
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • ocet winny
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie

Mięso rozbić tłuczkiem, oprószyć solą, pieprzem i mielonym angielskim zielem.
Jajka roztrzepać ze szczyptą soli i 2 łyżkami wody, wsypać posiekaną zieleninę. Masę wylać na wysmarowaną tłuszczem patelnię, usmażyć z niej cienki omlet.
Omlet ułożyć na płacie mięsa, mięso zrolować i obwiązać nicią. Obsmażyć na oleju. Przełożyć do brytfanki i wstawić do rozgrzanego do 200°C piekarnika. Piec godzinę, skrapiając sosem sojowym i octem winnym.
Brukselkę oczyścić, umyć i zblanszować. Marchewkę oskrobać. Dymkę umyć, pokroić w kawałki. Cukinię umyć i pokroić w dość grubą kostkę. Warzywa dodać do mięsa 15 minut przed końcem pieczenia i przykryć brytfankę aluminiową folią.
Mięso pokroić w plastry. Podawać z warzywami, polanymi sosem z pieczenia.