Jeśli w organizmie jest za mało ryboflawiny, odbija się to natychmiast na naszym poziomie energii, a więc i na samopoczuciu. Jesteśmy apatyczni, ospali, mamy problemy z koncentracją. Źle też reagujemy na stres, gorzej radzimy sobie z trudnymi sytuacjami, które wymagają szybkiej reakcji.

Dzieje się tak dlatego, że witamina B2 bierze udział w produkcji adrenaliny - hormonu, który mobilizuje ciało i mózg w sytuacji zagrożenia. Ponieważ organizm nie potrafi sam wyprodukować ryboflawiny, trzeba dbać o to, by dostarczać ją regularnie w pożywieniu.

Znajdziemy ją w produktach mlecznych - serach, jogurtach, w odtłuszczonym mleku. Dobre źródła to także pieczywo pełnoziarniste, płatki owsiane, nasiona słonecznika, ryby, wątróbka, mięso drobiowe i warzywa o ciemnozielonych liściach.

Witamina B2 w 100 g*: 

wątroby wołowej - 3,3 mg 
chudego twarogu - 0,49 mg 
makreli świeżej - 0,33 mg 
indyka (podudzie) - 0,21 mg 
jogurtu naturalnego - 0,21 mg 
szpinaku - 0,19 mg 
płatków owsianych - 0,15 mg 
pumpernikla - 0,11 mg

*zalecana dawka dzienna: 1,7 mg