Tyle w teorii. W praktyce jednak wprowadzenie i utrzymanie zasad żywieniowych stanowią nie lada wyzwanie. Najczęściej narzekamy na brak czasu potrzebnego do zakupu produktów i przygotowania posiłków, a także deficyt umiejętności kulinarnych. Doskonałym rozwiązaniem wydają się więc powstające jak grzyby po deszczu firmy cateringowe, które dostarczają nam posiłki na cały dzień, dopasowane do naszych oczekiwań. Ale czy na pewno? Sylwia Ciechomska, ekspert Divine Food, firmy cateringowej która z sukcesem wprowadziła do swojej oferty ideę slow food podpowiada, na co zwracać uwagę przy wyborze cateringu i jak sami w prosty sposób możemy poprawić jakość żywienia.

Nie tylko food, ale również superfoods

Niestety, współcześnie musimy mierzyć się z diametralnym spadkiem witamin i składników odżywczych zawartych w żywności. Zwracajmy więc uwagę na to co i gdzie kupujemy. Boisz się, że zapłacisz więcej? Niekoniecznie. Lokalni producenci działający na niewielkim obszarze, w przeciwieństwie do spożywczych koncernów, bardzo często oferują żywność wysokiej jakości w naprawdę konkurencyjnych cenach. Warto o to zadbać, ponieważ jakość produktów i ich ekologiczne pochodzenie gwarantują nie tylko doskonały smak, ale również odpowiednią zawartość składników odżywczych.

Aby mieć pewność, że jemy dobrze, do naszej diety powinniśmy włączyć także super żywność. To prawdziwy ładunek antyoksydantów, składników odżywczych, witamin, minerałów i korzystnie wpływających na funkcjonowanie organizmu enzymów. Jagody goyi, spirulina, nasiona chia – warto oswoić te obco brzmiące nazwy, ponieważ ich dobroczynne działanie świetne uzupełni naszą dietę. Niezwykłymi wartościami odżywczymi mogą pochwalić się także polskie produkty jak dynia, jarmuż, siemię lniane, żurawina, kasza jaglana czy rokitnik.  Wybierając catering dla siebie warto zwrócić uwagę z jakich produktów korzysta firma. Transparentność w przypadku jedzenia to podstawa! Sprawdź dokładnie menu i spróbuj znaleźć w nim również super żywność.

Tylko dobre pieczywo

Pieczywo to źródło węglowodanów, które z kolei są podstawowym nośnikiem energii, potrzebnej nam przez cały dzień. Wybierając pieczywo warto zwrócić uwagę na jego skład. Im prostszy, tym lepszy. Unikajmy konserwantów i barwników, wybierajmy pełne ziarno i ciekawe dodatki. Idealnie, gdy decydujemy się samodzielnie podjąć jego wypieku, ale to wymaga czasu. A jeśli go nie mamy, warto zaufać tym, którzy zrobią to za nas. W Divine Food większość pieczywa robimy sami! Stawiamy na chleby i bułeczki z różnego rodzaju ziarna i dodatkami takimi jak miód Manuka, jagody goyi, suszone pomidory czy oliwki. Wszystkie wypiekane są na miejscu, co pozwala stale kontrolować świeżość i doskonały smak.

Pochodzenie ma znaczenie

Dbanie o zbilansowaną dietę to ciągłe poszukiwania rozwiązań i produktów, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie oraz samopoczucie. Warto by firma, której zaufamy, nie tylko wiedziała jak skutecznie dobrać składniki, ale również znała źródła ich pochodzenia. Idealnie, gdy dodatki powstają na miejscu, z wykorzystaniem składników wysokiej jakości i pod kontrolą profesjonalistów. Dobry przykładem są kiszonki. Prawdziwa witaminowa bomba będąca źródłem witamin z grupy B (B1, B2, B3), C, A, E, K, jak również magnezu, fosforu, wapnia i potasu. Mają tyle samo witaminy C, co świeże warzywa czy owoce. O ich zaletach można długo mówić. Stanowią nieocenione źródło błonnika, wspomagają nasz metabolizm, poprawiają odporność, regulują ciśnienie krwi. Kulinarnie, są świetnym dodatkiem do wielu posiłków. Jako że najzdrowsze to te przygotowane w warunkach domowych, w Divine Food przygotowujemy je sami. Tylko tak mamy pewność, że nasi klienci dostają produkt najwyższej jakości.

Pełną ofertę firmy Divine Food można znaleźć na stronie internetowej: www.divinefood.pl.