Składniki na 4 porcje

  • kilogram mięsistych pomidorów
  • 2 cebule
  • łyżka masła
  • 3 szklanki bulionu warzywnego (z kostki)
  • 1–2 ząbki czosnku
  • 1/2 cukinii
  • łyżka oleju
  • garść rukoli
  • sól
  • biały pieprz

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Pokroić na ćwiartki. Cebule obrać, posiekać. Podsmażyć na rozgrzanym maśle. Wrzucić pomidory. Chwilę razem dusić. Zmiksować.

Masę pomidorowo-cebulową rozprowadzić bulionem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i obranym, a następnie przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Zagotować.

Cukinię opłukać, pokroić w paseczki. Podsmażyć na rozgrzanym mocno oleju. Zupę rozlać do miseczek. Każdą porcję posypać podsmażoną cukinią i drobno pokrojoną rukolą.