Składniki na 4 porcje
- kilogram mięsistych pomidorów
- 2 cebule
- łyżka masła
- 3 szklanki bulionu warzywnego (z kostki)
- 1–2 ząbki czosnku
- 1/2 cukinii
- łyżka oleju
- garść rukoli
- sól
- biały pieprz
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Pokroić na ćwiartki. Cebule obrać, posiekać. Podsmażyć na rozgrzanym maśle. Wrzucić pomidory. Chwilę razem dusić. Zmiksować.
Masę pomidorowo-cebulową rozprowadzić bulionem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i obranym, a następnie przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Zagotować.
Cukinię opłukać, pokroić w paseczki. Podsmażyć na rozgrzanym mocno oleju. Zupę rozlać do miseczek. Każdą porcję posypać podsmażoną cukinią i drobno pokrojoną rukolą.