PORCJA: 420 kcal

PRZYGOTOWANIE: 40 minut

NA 12 PORCJI

Muffinki

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 150 g masła
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka

Nadzienie:

  • 12 moreli
  • 150 g serka mascarpone
  • 1 i 1/2 łyżki kremówki 36 proc.
  • łyżka masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • sok z cytryny
  • skórka z cytryny
  • cukier puder do dekoracji

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrami i solą. Masło roztopić, zmiksować z jajkami oraz mlekiem. Połączyć z mąką i dodatkami. Morele przekroić, usunąć pestki. Mascarpone wymieszać z kremówką, masłem, cukrem, sokiem i skórką z cytryny. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do 2/3 wysokości napełnić je masą. Na każdej ułożyć po połowie moreli, napełnić ją masą serową, zakryć drugą połową moreli i polać cienką warstwą ciasta. Piec 15–20 minut w 180°C. Ciepłe muffinki posypać cukrem pudrem.