PORCJA: 370 kcal
PRZYGOTOWANIE: 40 minut
NA 3 PORCJE

- 800 g moreli
- 150 g marcepanu
- 3 jajka
- 75 g masła
- 100 g mielonych migdałów
- 2 łyżki cukru
- łyżka skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej
- masło do form
- 2 łyżki płatków migdałowych
- cukier puder

Morele gotować minutę we wrzątku. Przelać zimną wodą, wystudzić, a następnie obrać, przekroić na pół i usunąć z nich pestkę. Marcepan utrzeć z żółtkami i masłem. Wymieszać z mielonymi migdałami. Białka ubić z 2 łyżkami cukru. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo skrobię lub mąkę ziemniaczaną. Pianę delikatnie połączyć z masą marcepanową. Trzy małe formy żaroodporne wysmarować masłem. Ułożyć w nich morele. Przykryć masą marcepanową. Posypać płatkami migdałów. Piec ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Przed podaniem deser posypać cukrem pudrem.