Gwiazdy srebrnego ekranu przechodzą jedną lub dwie kuracje odchudzające w roku, aby pozbyć się nadmiaru kilogramów i usunąć toksyny z organizmu. „Kiedy regularnie dajemy organizmowi wytchnienie, funkcjonuje on znacznie lepiej. Dzięki niewielkiemu zmniejszeniu ilości jedzenia odciążone są przewód pokarmowy i wątroba, poprawia się przemiana materii. Mamy wówczas więcej energii” – wyjaśnia dr Alejandro Junger. Jest on autorem rewolucyjnego programu CLEAN, dzięki któremu tak znane aktorki jak Gwyneth Paltrow czy Demi Moore uzyskały wymarzoną wagę. Opracowana przez niego dieta trwa 14 dni i przewiduje 3 posiłki dziennie oraz 2 przekąski. Śniadanie i kolacja mają formę płynną (np. zupa lub koktajl). Twórca kuracji obiecuje, że jeśli przez 2 tygodnie będziemy konsekwentnie przestrzegać zasad diety i pić ok. 2 l płynów dziennie, z łatwością zrzucimy 5 kg nadwagi, a cera stanie się promienna i odmłodzona.

PRZYGOTOWANIE: Zdefiniuj swoje cele

Dr Junger kładzie duży nacisk na to, by przed rozpoczęciem programu odtruwającego jasno zdefiniować swoje cele. „Tylko ten, kto wie, do czego zmierza, osiągnie wymarzony sukces – wyjaśnia. – Zastanów się nad tym, co pragniesz osiągnąć, stosując program. Zrzucić kilka kilogramów, lepiej się poczuć, młodziej wyglądać? Zapisz na kartce oczekiwania, które masz wobec kuracji, i zrób sobie zdjęcie. Zaglądaj do tych notatek w momentach kryzysowych podczas trwania diety. Będziesz zdziwiona, jak bardzo okażą się pomocne w chwilach słabości i jak dodadzą ci motywacji do dalszego wytrwania w swoich postanowieniach”. Dr Junger podpowiada też, by dobrze się zastanowić nad wyborem najlepszego momentu do rozpoczęcia programu. Takiego, w którym nie czekają na ciebie pułapki mogące osłabić silną wolę. „Zbliżające się wydarzenia, święta rodzinne, podróże służbowe czy przeładowany terminarz są raczej przeszkodą w osiągnięciu sukcesu. Postaraj się zacząć dietę w weekend, przez ten czas oswoisz się z nią w domowym zaciszu” – radzi dr Junger.

FAZA 1 - Zaczynamy wprowadzać zmiany

Kiedy już określiłaś swoje cele i znalazłaś odpowiedni termin, zaczekaj z rozpoczęciem właściwego programu. Będzie ci o wiele lżej, jeśli wcześniej przestawisz się na dietę bezmięsną, zrezygnujesz z kawy, ciast i słodyczy. Z reguły wystarczą na to trzy do czterech dni, jeśli jednak w ostatnim czasie odżywiałaś się głównie gotowymi daniami i fast foodami, powinnaś przeznaczyć na to cały tydzień. Takie produkty, także z powodu dużej zawartości dodatków smakowych, zapachowych, soli i prostych węglowodanów, blokują przemianę materii. Sprzyjają odkładaniu się tłuszczu i toksyn w tkankach.

Na liście produktów zakazanych podczas kuracji znajdują się też: czerwone mięso, nabiał, produkty zbożowe z białej mąki. Przestawienie się na nowy sposób odżywiania może być trudne szczególnie rano, gdyż chleb, mleko, jajka czy muesli (które zazwyczaj jada się na śniadanie) nie są dozwolone. Spróbuj zacząć dzień od koktajlu, kawałka wędzonej ryby albo ryżu z kurczakiem. Jeśli lubisz śniadanie na słodko, sięgnij po świeże owoce z orzechami. W południe i wieczorem jedz sałatki, zupy lub warzywa z gotowaną na parze rybą czy drobiem. I bardzo ważne: w ciągu dnia pij ok. 2 litrów niegazowanej wody lub niesłodzoną herbatę. „Ta ilość płynów jest niezbędna, aby usunąć z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii” – wyjaśnia dr Junger.

FAZA 2 - Program CLEAN

Zobacz także:

Już po przejściu przez fazę 1. poczujesz się zdecydowanie lżejsza. To znak, że możesz rozpocząć właściwy CLEAN-program. Podstawą diety są produkty umieszczone na liście „TAK”. Aby pobudzić proces odtruwania, należy przestrzegać następujących zasad: w ciągu dnia jesz jeden normalny posiłek (np. warzywa, mięso), wieczorem i rano zaś płynny (zupa lub koktajl). W nocy jest czas na najdłuższy okres odtruwania, który mógłby być zakłócony poprzez trawienie „stałej” kolacji. Organizm włącza intensywny program odtruwający ok. 8 godzin po ostatnim posiłku. Jeśli czas między kolacją a śniadaniem wynosi 12 godzin, detoks może przez 4 godziny przebiegać na najwyższych obrotach. Jeżeli więc zjesz kolację o 19 , śniadanie powinnaś zaplanować na godzinę 7.

FAZA 3 - Po diecie pozostań szczupła!

Dzielnie wytrzymałaś dietę i możesz być z siebie dumna. Aby utrzymać swoją wymarzoną wagę, powinnaś bardzo ostrożnie przestawiać się na normalne pożywienie. „W tym okresie idealne będą produkty bogate w błonnik, takie jak owoce i warzywa w połączeniu z chudym mięsem, rybami i odtłuszczonymi produktami mlecznymi” – radzi dr Junger. Dieta spowodowała również, że żołądek się skurczył. Dlatego po kuracji trzeba jeść małe porcje i kończyć jedzenie, kiedy tylko poczujesz się syta. Przed każdym posiłkiem sięgaj po świeże warzywa lub owoce, np. sałatka przed głównym daniem. Pobudzają one trawienie oraz tłumią apetyt.

TAK: świeże owoce, niesłodzony albo świeżo wyciśnięty sok owocowy, mleko migdałowe, mleko kokosowe, ryż pełnoziarnisty, quinoa, amarantus, gryka, ryby, drób, jagnięcina, dziczyzna, groch, soczewica, rośliny strączkowe, sezam, pestki dyni, słonecznika, orzechy laskowe, włoskie, pekan, cashew, migdały, świeże warzywa, sałata, oliwa tłoczona na zimno, olej słonecznikowy, sezamowy, z orzechów włoskich, pestek dyni, niegazowana woda mineralna, herbata zielona, herbata ziołowa, yerba mate, sok z agawy, stevia, ocet, przyprawy, sól morska, pieprz, zioła

NIE: owoce z puszki, pomarańcze, sok pomarańczowy, grejpfruty, truskawki, banany, winogrona, mleko, ser, jajka, jogurt, twaróg, śmietana, lody, pszenica, owies, kuskus, kukurydza, surowe ryby, wieprzowina, wołowina, kiełbasa, produkty sojowe (tofu i mleko sojowe), orzeszki ziemne, masło orzechowe, pistacje, orzechy macadamia, kukurydza, pomidory, ziemniaki, oberżyna, papryka, masło, margaryna, majonez, alkohol, kawa, cola, napoje gazowane, cukier, miód, syrop klonowy, czekolada, keczup, sos sojowy, gotowe sosy

PIERWSZY TYDZIEŃ

Ruszamy! Każdego dnia są 2 płynne i 1 standardowy posiłek (około południa), do tego 2 przekąski. Herbata bez cukru i woda są zawsze dozwolone. Poszczególne dni możesz zamieniać albo według uznania wymieniać poszczególne posiłki.

Dzień 1

Śniadanie: ● zielony koktajl (przepis obok), gorąca woda z cytryną albo herbata ziołowa Przekąska: ● 2 marchewki, herbata ziołowa

Obiad: ● duszona ryba z kaparami i fenkułem

Przekąska: ● garść migdałów, herbata ziołowa

Kolacja: ● gazpacho z ogórków (przepis obok)

Dzień 2

Śniadanie: ● świeżo wyciśnięty sok z: 1 marchwi, 1/2 buraka, 1/8 białej kapusty

Przekąska: ● garść orzechów cashew, herbata ziołowa

Obiad: ● krótko smażone warzywa z makaronem ryżowym

Przekąska: ● jabłko, herbata ziołowa

Kolacja: ● świeżo wyciśnięty sok (fenkuł, jabłko, 1/2 cytryny)

Dzień 3

Śniadanie: ● koktajl energetyczny: łyżka masła migdałowego, 1/2 łyżeczki kardamonu, 100 ml wody, brzoskwinia, łyżeczka soku z agawy, 2 kostki lodu

Przekąska: ● 1/2 ogórka, herbata ziołowa

Obiad: ● smażona pierś kurczaka z sałatą

Przekąska: ●miseczka jagód, herbata ziołowa

Kolacja: ● koktajl energetyczny (jak na śniadanie)

Dzień 4

Śniadanie: ● gazpacho z ananasa i awokado (1/2 ananasa, 1/2 awokado, sok z 1/2 limonki, sól, chili, ziarna kolendry)

Przekąska: ● 1/4 ananasa, herbata ziołowa

Obiad: ● duszony filet z łososia z warzywami

Przekąska: ● garść ziaren słonecznika, herbata ziołowa Kolacja: ● gazpacho z ananasa i awokado (jak na śniadanie)

Dzień 5

Śniadanie: ● koktajl z mango i ananasa (1/2 mango, 1/4 ananasa, 100 ml mleczka kokosowego, łyżeczka soku z agawy, 2 kostki lodu)

Przekąska: ● 1/4 ananasa, herbata ziołowa

Obiad: ● pieczony filet z jagnięciny z zielonym groszkiem i ryżem pełnoziarnistym

Przekąska: ● garść orzechów laskowych, herbata ziołowa Kolacja: ● świeżo wyciśnięty sok (jabłko, 1 cm obranego imbiru, 1/2 cytryny, 4 liście szpinaku)

Dzień 6

Śniadanie: ● gazpacho z marchewki (2 marchewki, 1/2 szalotki, łodyga selera naciowego, łyżka oliwy, łyżeczka octu jabłkowego, 1 cm obranego imbiru, 1/2 łyżeczki soli morskiej, 250 ml wody)

Przekąska: ● miseczka jagód, herbata ziołowa

Obiad: ● stek z tuńczyka z brokułami i quinoa (komosa ryżowa – dostępna w sklepach ze zdrową żywnością oraz w większości dobrych supermarketów)

Przekąska: ● 1/2 ogórka, herbata ziołowa

Kolacja: ● gazpacho z marchewki (jak na śniadanie)

Dzień 7

Śniadanie: ● koktajl z jagód (125 g czarnych jagód, 100 ml mleka migdałowego, łyżeczka soku z agawy, łyżeczka niesłodzonego kakao, 2 kostki lodu)

Przekąska: ● garść orzechów włoskich, herbata ziołowa

Obiad: ● filet z piersi indyka z mieszanką sałat

Przekąska: ● fenkuł (w plasterkach), herbata ziołowa

Kolacja: ● gazpacho z ogórków

DRUGI TYDZIEŃ Gratulacje, połowa już za tobą! Zauważysz, że następne dni będą lżejsze, gdyż twoja przemiana materii już się zmieniła. Ilości składników do podanych poniżej przepisów są następujące: ok. 175 g drobiu albo ryby na obiad, ok. 250 g warzyw na zupę, sok lub koktajl.

Dzień 8

Śniadanie: ● koktajl energetyczny (patrz dzień 3.)

Przekąska: ● brzoskwinia, herbata ziołowa Obiad: ● duszony filet rybny ze szparagami Przekąska: ● 1/2 awokado, herbata ziołowa

Kolacja: ● gazpacho z ogórków

Dzień 9

Śniadanie: ● świeżo wyciśnięty sok (1/4 ananasa, 1/2 limonki, 4 listki mięty)

Przekąska: ● 1/2 awokado, herbata ziołowa

Obiad: ● krótko smażony sznycel z indyka ze szpinakiem

Przekąska: ● 2 marchewki, herbata ziołowa

Kolacja: ● zupa z cukinii (1/2 cukinii, 1/4 selera, 1/2 szalotki, łyżeczka oliwy z oliwek, 2 listki bazylii, 1/4 awokado, 1/4 łyżeczki soli, 250 ml wody)

Dzień 10

Śniadanie: ● gazpacho z ananasa i awokado (patrz dzień 4.)

Przekąska: ● garść migdałów, herbata ziołowa

Obiad: ● duszony filet rybny z kaparami i fenkułem

Przekąska: ● 1/2 ogórka, herbata ziołowa

Kolacja: ● zupa z cukinii

Dzień 11

Śniadanie: ● koktajl malinowo-cynamonowy (125 g malin, 125 ml mleczka kokosowego, 1/2 łyżeczki cynamonu, łyżeczka soku z agawy, 2 kostki lodu)

Przekąska: ● garść orzechów włoskich, herbata ziołowa

Obiad: ● pieczony filet z jagnięciny z zielonym groszkiem i ryżem pełnoziarnistym

Przekąska: ● 1/2 mango, herbata ziołowa

Kolacja: ● koktajl malinowo- cynamonowy (jak na śniadanie)

Dzień 12

Śniadanie: ● koktajl z mango i kokosa (patrz dzień 5.)

Przekąska: ● 1/2 mango, herbata ziołowa

Obiad: ● duszony filet z łososia z warzywami

Przekąska: ● 3 rzodkiewki, herbata ziołowa

Kolacja: ● świeżo wyciśnięty sok (jabłko, filiżanka ziaren słonecznika, 1/4 ogórka, liść szpinaku, 3 rzodkiewki, 1/2 obranej cytryny)

Dzień 13

Śniadanie: ● gazpacho z marchewki (patrz dzień 6.)

Przekąska: ● jabłko, herbata ziołowa

Obiad: ● pieczony filet z kurczaka z sałatą Przekąska: ● garść orzechów cashew, herbata ziołowa

Kolacja: ● gazpacho z marchewki (patrz dzień 6.)

Dzień 14

Śniadanie: ● koktajl tropikalny (1/4 ananasa, 1/4 mango, łyżka miąższu papai, 100 ml mleczka kokosowego)

Przekąska: ● 2 marchewki ● herbata ziołowa

Obiad: ● ryba ze szparagami

Przekąska: ●miseczka jagód, herbata ziołowa

Kolacja: ● koktajl tropikalny (jak na śniadanie)

Przepisy (na 2 porcje)

Duszony filet rybny z fenkułem i kaparami

● szalotka obrana ● fenkuł pokrojony w cienkie plasterki ● sok z 1/2 cytryny ● 350 g filetu z łososia albo okonia ● 1/2 łyżeczki soli morskiej ● łyżeczka kaparów ● 1/2 pęczka natki pietruszki ● 2 łyżki oliwy z oliwe

Szalotkę i fenkuł włożyć do rondla, dodać sok z cytryny i tyle wody, by zakrywała składniki. Zagotować i dusić 15 min na małym ogniu. Zwiększyć ogień, dodać rybę i doprawić solą. Posypać pietruszką i kaparami, przykryć. Dusić ok. 10 min. Skropić oliwą.

RADA: oprócz ryb można również użyć drobiu albo jagnięciny, przy wyborze dodatków warzywnych też masz wolną rękę.

Zielony koktajl

 ● 200 ml niesłodzonego mleczka migdałowego lub kokosowego ● 60 ml wody kokosowej ● 2 duże liście botwiny ● 1/2 awokado ● 1/2 mango ● 1/2 filiżanki kostek lodu Wszystkie składniki zmiksować.

RADA: Można użyć innych owoców (np. ananasa czy jagód) – zwróć uwagę na listę produktów zakazanych.

Gazpacho z ogórków

 ● 3 ogórki obrane i wydrążone z pestek ● obrana cytryna ● 40 g orzeszków piniowych ● 500 ml wody ● 2 listki mięty ● łyżeczka soli morskiej ● 2 łyżki oliwy Wszystkie składniki (oprócz mięty) miksować przez 3 minuty. Dodać miętę i miksować jeszcze 15 sekund. Podawać schłodzone.

RADA: Utrzymaj proporcje 500 ml wody na 500 g warzyw i ziół podczas zmiany składników zupy.