KEFIR i JOGURT to napoje mleczne fermentowane. Powstają przy użyciu specjalnych szczepów bakterii. Dzięki temu są zdrowsze, a ich wartość odżywcza jest wyższa niż słodkiego mleka.

Kiedy twój maluszek skończy 10. miesięcy możesz wzbogacić jego dietę o mleczne przetwory. Na dobry początek proponujemy "specjalny koktajl owocowy", czyli jogurt naturalny z dodatkiem zmiksowanych owoców zalecanych dzieciom w tym wieku. Jest o wiele zdrowszy i smaczniejszy niż jogurty smakowe dostępne w sklepach (zawierają cukier, a owoce są przetworzone). Aby urozmaicić mleczne menu swojego dziecka, możesz podać mu też kefir, twarożek lub jogurt naturalny bez żadnych dodatków. Na początku oczywiście w małych ilościach, np. łyżeczkę. Kiedy maluch przyzwyczai się do nowego rodzaju dań i nie będą u niego występowały niepokojące objawy (tj. biegunka, wysypka lub wymioty), możesz traktować je jako jeden z posiłków w diecie szkraba. Kefir i jogurt są także rewelacyjnymi dodatkami do wielu potraw. Świetnie nadają się do zabielania zup czy sosów (zamiast śmietany). Można je podawać do ziemniaczanego puree lub potraktować jako bazę do sosów z warzywami i przyprawami. Odrobina kefiru zmiksowanego z wodą świetnie gasi pragnienie!

W tym tkwi ich siła: 
  • zawierają żywe kultury bakterii, które hamują rozwój niekorzystnej flory bakteryjnej w jelitach;
  • organizm łatwo przyswaja zawarte w nich składniki odżywcze - wapń, fosfor i witaminy z grupy B;
  • są dużo lepiej tolerowane przez organizm i trawione 2 - 3 razy szybciej niż mleko słodkie;
  • zawierają zdecydowanie więcej białka, wapnia oraz witamin z grupy B niż słodkie mleko;
  • wzmacniają odporność (to wyniki najnowszych badań);
  • są lepiej tolerowane niż mleko, bo mają mniej laktozy;
  • jogurty spożywane regularnie pomagają przy zaparciach, wzdęciach i niedokwaśności żołądka, regulują pracę przewodu pokarmowego, chronią przed rakiem;
  • jogurty neutralizują skutki przyjmowania antybiotyków i przywracają równowagę flory bakteryjnej w przewodzie pokarmowym człowieka.

Jogurt dla najmłodszych nie powinien zawierać substancji chemicznych, np. stabilizatorów, emulgatorów, sztucznych aromatów i barwników. Najlepszy będzie jogurt zawierający naturalne składniki, bez konserwantów.

Przepisy

Chłodnik

od 12. miesiąca

  • 2 buraczki
  • 1/2 ogórka
  • koperek
  • szczypiorek
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 150 g kefiru
  • sól
  • pieprz
  • 2 jajka

Buraczki posiekaj i uduś w małej ilości wody. Dopraw i ostudź. Dodaj starty ogórek, jogurt, kefir i posiekaną zieleninę. Schłódź. Podawaj z jajkami na twardo.

Ciasto jogurtowe

od 11. miesiąca

  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 słodkie jabłka
  • 200 g mąki
  • 3 jajka
  • 80 g masła 
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 g cukru

Roztop masło, przestudź i wymieszaj z jogurtem. Jajka ubij z cukrem. Do mąki dodaj proszek do pieczenia, masło z jogurtem i jajka z cukrem. Wszystko razem wymieszaj i dodaj starte (na dużych oczkach tarki) jabłka. Powstałą masę przełóż do średniej wielkości formy wyłożonej pergaminem. Piecz około 75 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.