SKŁADNIKI NA 60 SZTUK

  • 30 dag miodu
  • 1/4 kostki masła
  • jajko
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • torebka przyprawy do piernika
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • słoik konfitury np. z wiśni

DEKORACJA:

  • orzeszki pistacjowe
  • orzechy włoskie
  • migdałowe słupki
  • orzechy pekan
  • cukier puder do posypania

Sodę rozpuścić w 2 łyżkach wody. Miód podgrzać z cukrem i masłem, mieszać, aż się rozpuści. Do tej masy przesiać mąkę i przyprawę do piernika. Dodać sodę oraz jajko, wymieszać. Masę przykryć i odłożyć na około 12 godzin (w temperaturze pokojowej).
Ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej mąką na placek grubości 2-3 mm. Foremką powycinać kształty serduszek i gwiazdek.
Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 10-15 minut w temp. 180 st C. Wystudzić.
Połowę ciastek posmarować konfiturą rozrzedzoną odrobiną ciepłej wody (aby była gładka, można ją przetrzeć przez sito), przykryć pozostałymi ciastkami.
Na wierzchu przylepić konfiturą po kawałku orzecha lub słupek migdałowy. Posypać cukrem pudrem.