We współczesnych piekarnikach ważnym elementem wyposażenia jest... wentylator. Dzięki niemu gorące powietrze może swobodnie krążyć, co znacznie przyspiesza przygotowywanie potraw. Podobnie wyposażone są najnowsze kuchenki mikrofalowe Samsung. W nich masz możliwość przygotowywania potraw z wykorzystaniem obiegu gorącego powietrza. Może to się odbywać z udziałem mikrofal lub bez (kuchenka pełni wtedy funkcję zwykłego piekarnika).

Co to daje?

W efekcie gotową potrawę wyjmujemy z kuchenki dużo szybciej niż gdyby była pieczona w sposób tradycyjny. Na dodatek dużo lepiej smakuje – nie jest bowiem spieczona ani wysuszona, bo oddziaływanie na nią wysokiej temperatury zostaje skrócone do minimum. A jeśli użyjesz jednocześnie mikrofal, to na dodatek zyska ona apetyczną skórkę. Takie mikrofalówki z termoobiegiem idealnie przydadzą się zwłaszcza przy przygotowaniu mięs i ciast. Jednocześnie są wyposażone w rożen i specjalny talerz, na którym możesz opiekać potrawy na chrupko.

Warto wiedzieć

Jeśli nie włączasz mikrofal w kuchence, wtedy do pieczenia możesz używać takich naczyń, jak do zwykłego piekarnika (form, tortownicy, brytfanek). Jeśli natomiast korzystasz z mikrofal, konieczne będą naczynia, które umożliwią ich przenikanie do potrawy. Powinny być zrobione ze szkła, porcelany lub tworzywa sztucznego.

Tartaletki z kozim serem

Porcja: 327 kcal

Przygotowanie: 15 minut

Na 8 porcji

  • 100 g masła
  • 50 g cukru
  • 4 jajka
  • 250 g mąki
  • 250 g koktajlowych pomidorków
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 8 plastrów sera koziego (rolada)
  • sól
  • pieprz

W naczyniu do gotowania w mikrofali roztopić masło i cukier (przez 40 sekund z mocą 850 W). Połączyć z 1 jajkiem i mąką oraz szczyptą soli. Zagnieść ciasto. Wstawić na 30 minut do lodówki. Ciastem wylepić 8 foremek. Piec z termoobiegiem 7 minut (z mocą 700 W). Pomidorki opłukać, przekroić. 3 jajka roztrzepać ze śmietaną. Masę doprawić solą i pieprzem, wlać do tartaletek. Pośrodku każdej ułożyć plaster sera. Obłożyć połówkami pomidorków. Mikrofalować (z termoobiegiem) jeszcze 4 minuty

Zobacz także:

Kurcze w złocistej skórce

Porcja: 254 kcal

Przygotowanie: 15 minut

Na 2 porcje

  • 2 piersi z kurczaka
  • 4 łyżki oliwy lub oleju
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki chili
  • łyżka sosu sojowego
  • sól
  • pieprz

Mięso opłukać. Osuszyć papierowym ręcznikiem. Lekko oprószyć solą i pieprzem. Oliwę lub olej wymieszać z papryką, chili i sosem sojowym. Mieszaniną natrzeć piersi. Odstawić na godzinę do lodówki. Następnie piec z termoobiegiem 10 minut (z mocą 850 W).