Składniki na 12 porcji

  • 10 dag migdałów 
  • 7 żółtek
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 4 białka
  • 10 dag ususzonego i zmielonego chleba razowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • skórka otarta z pomarańczy 
  • masło i cukier do blachy 
  • migdały i kandyzowane pomarańcze do dekoracji 
  • gotowy lukier

Migdały sparzyć, obrać ze skórki i zmielić. Utrzeć dodając po jednym żółtku, dosypując cukier, cynamon i skórkę pomarańczową.
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy, posypać startym razowcem, delikatnie wymieszać.
Masę wyłożyć do mazurkowej formy posmarowanej masłem i oprószonej cukrem. Piec 20 minut w temperaturze 180°C.
Po wystudzeniu polać lukrem i udekorować skórką pomarańczową i migdałami.