Mateusz Gessler nie ukrywa, że Francja jest bardzo bliska jego sercu. To w tam końcu spędził sporą część swojego życia i skończył szkołę gastronomiczną. Nie powinno więc nikogo dziwić, że pierwsze skojarzenia znanego z telewizji szefa kuchni i restauratora z tym krajem to oczywiście jedzenie.

Z okazji rozpoczynających się wakacji, juror programu "MasterChef Junior" postanowił podzielić się z klientami sieci centrów handlowych Pasaż Tesco oraz wszystkimi internautami swoim autorskim przepisem na proste, szybkie, tanie i przede wszystkim pyszne danie z kuchni francuskiej.

Gessler postawił na potrawę z jednego z najpiękniejszych miejsc na świecie - słynącego z niekończących się pól lawendy, gajów oliwnych i Kanionu Verdon. Mowa tu oczywiście o Prowansji i idealnej propozycji na wakacyjny obiad lub kolację - pomidorach faszerowanych po prowansalsku.

Przepis Mateusza Gesslera na pomidory faszerowane po prowansalsku

Składniki:

  • 4 grube duże pomidory najlepiej „bawole serce”
  • 300 g mięsa wołowego z antrykotu mielone
  • 300 g mięsa wieprzowiny mielone tłuste
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Natka pietruszki
  • Zioła prowansalskie
  • Papryka ostra mielona
  • Oliwa z oliwek najlepiej prowansalska
  • Sól/pieprz

Przygotowanie:

1. Myjemy pomidory.

Zobacz także:

2. Odcinamy kapelusz.

3. Drążymy pomidory.

4. Środek odkładamy do salaterki – sól/pieprz.

5. Gotowe wkładamy do naczynia żaroodpornego (wcześniej z odrobiną oliwy z oliwek)
z kapeluszami.

6. Na gorącej patelni na oliwie dodajemy posiekaną cebulę i dodajemy mięsa.

7. Około 5 min podsmażamy na kolor mieszamy, aby się nie przypaliło.

8. Dodajemy zawartość salaterki do patelni.

9. Gotujemy razem 10 min.

10. Na końcu dodajemy usiekany czosnek, pietruszkę, solimy i przeprzyjmy oraz dodajemy zioła prowansalskie oraz ostrą paprykę do smaku.

11. Odkładamy, aby ostygł farsz.

12. Piekarnik na 180 stopni jak farsz jest już delikatnie letni. Faszerujemy pomidory oraz nakładamy kapelusze.

13. Podlewamy pomidory delikatnie oliwą oraz ziołami – wkładamy na około 20-25 min do piekarnika w zależności od grubości pomidorów.

14. Podajemy najlepiej z ryżem lub kaszą.

Wszystkie przepisy oraz filmy z Mateuszem Gesslerem, przyrządzającym dania ze swoich kulinarnych podróży z Pasażami Tesco, dostępne są na stronie www.pasaztesco.pl oraz na profilach w mediach społecznościowych: @pasaztesco.

Dodatkowo, przez kolejne tygodnie lipca na fanpage’u oraz profilu Pasaży Tesco na Instagramie znajdziemy podpowiedzi, jak zorganizować we własnym domu tygodnie tematyczne: grecki, hiszpański, włoski oraz francuski.

Z pomocą przyjdą nam również najemcy centrów handlowych Pasaż Tesco, u których znajdziemy szeroki wybór dodatków i akcesoriów w klimacie danego kraju.