Masło należy do najbardziej kontrowersyjnych produktów mlecznych. Z biegiem lat narosło wokół niego wiele mitów, niedopowiedzeń i czasem fałszywych informacji. Najnowsze badania naukowców stwierdzają, że masło nie jest takie straszne jak je smarują!

Zacznijmy od tego czym jest masło. Według przepisów Unii Europejskiej masłem możemy nazywać jedynie te produkty, które składają się z tłuszczu mlecznego o zawartości od 80 do 90%. Prawdziwe masło nie może zawierać nawet odrobiny tłuszczów roślinnych. Masło to produkt, który jest bardzo często fałszowany. Chodzi głównie o manipulacje nazwą. Pamiętajmy więc, że prawdziwe masło, ma w nazwie tylko masło, bez żadnych dodatków. W Polsce minimalna zawartość tłuszczu mlecznego to 82%.

Skoro wiemy już czym jest prawdziwe masło możemy wrócić do głównego tematu. Czy jest ono zdrowe, czy powinniśmy je jeść, czy może raczej unikać?

Na początek kaloryczność. Masło to produkt wysokokaloryczny. W 100g znajdziemy 740 kcal. Należy zwrócić uwagę, że w maśle występują również krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Ich zaletą jest to, że są bardzo szybko spalane i nie odkładają się jako tkanka tłuszczowa. Doskonale odżywiają komórki i nabłonek jelit. Mają również właściwości przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne. Kolejnym ważnym dla organizmu składnikiem jest CLA – sprzężone dieny kwasu linolowego, które wykazują działanie przeciwnowotoworowe, przeciwcukrzycowe, przeciwzapalne i przeciwmiażdżycowe.

Co o maśle mówią badania naukowców? W 2016 roku w czasopiśmie PLoS ONE opublikowano wyniki badań, które miały na celu pokazanie relacji pomiędzy spożyciem masła a powstaniem ryzyka chorób serca i cukrzycy. Wyniki badań potwierdzają to, że najważniejszy jest umiar i odpowiednio dobrana dieta. Jeśli będziemy spożywać około 14 g masła dziennie, nie grozi nam żadna choroba. Masło jest produktem neutralnym dla zdrowia, a skazywanie masła na niebyt jest dużym nadużyciem. Włączanie do diety pełnotłuszczowego nabiału ma korzystniejszy wpływ na zdrowie niż spożywanie produktów o wysokiej zawartości węglowodanów.

Należy patrzeć na produkty jako całość, a nie skupiać się na ich poszczególnych składnikach czy wartościach odżywczych. Zwracajmy natomiast uwagę na fakt czy produkt, który spożywamy jest wyprodukowany z dobrych i naturalnych składników. Lepiej więc zjeść kanapkę z masłem niż z produktem masłopodobnym o niewiadomych lub budzącym wątpliwości składzie.

Zobacz także: