Dla 4 osób

  • 500 g maślaków
  • cebula
  • pęczek bazylii
  • 1/2 pęczka natki
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 4 orzechy włoskie
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • sól
  • 2 ząbki czosnku

Grzyby oczyścić, obrać, umyć. Pokroić w plasterki. Cebulę obrać, umyć, posiekać w drobną kostkę. Łyżkę oleju rozgrzać z łyżką masła. Na tłuszczu podsmażyć najpierw cebulę, a następnie dodać grzyby. Smażyć bez przykrycia, a gdy grzyby się zarumienią, przykryć, dusić ok. 15 minut. Czosnek obrać, przepuścić przez praskę. Bazylię i natkę umyć, razem z orzechami i 1/2 łyżeczki soli posiekać, po czym utrzeć, dodając stopniowo pozostały olej. Wymieszać z czosnkiem i serem. Ziołowo-serową pastę dodać z resztą masła do grzybów. Dusić pod przykryciem 5 minut. Odstawić, nie zdejmując pokrywki na 5 minut. Grzyby podawać z pieczywem lub jako dodatek do smażonego mięsa.

Nasza rada

Sos można zastąpić gotowym pesto lub grzyby posypać świeżymi ziołami.