SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

  • 1/2 kg pomidorków koktajlowych
  • 20 dag sera typu feta
  • 4 łyżki posiekanej zieleniny: szczypiorku, natki, bazylii
  • 6 ząbków czosnku
  • po kilka gałązek rozmarynu i tymianku
  • 2 listki laurowe
  • 2 łyżeczki kolorowego pieprzu
  • ok. 1/2 l oliwy
  • główka sałaty
  • 2 łyżki octu winnego
  • sól, pieprz

Pomidorki umyć, ściąć wierzchy, środki lekko wydrążyć. Ser utrzeć z zieleniną, przyprawić pieprzem i nadziać pomidorki.
Czosnek obrać. Tymianek i rozmaryn opłukać, osuszyć.
Pomidorki, ziarna pieprzu, listki laurowe, czosnek i zioła włożyć do słoika. Wlać tyle oliwy, by zakryła pomidorki. Wstawić do lodówki na 2 dni.
Sałatę umyć, osuszyć, porwać na kawałki. Ocet winny przyprawić solą i pieprzem.
Sałatę wyłożyć na talerz, skropić octem, rozłożyć pomidorki i polać 4 łyżkami oliwy z marynowania pomidorków. Podpowiadamy! Tak przygotowane pomidorki świetnie się także sprawdzają jako dodatek do smażonych i grillowanych mięs.