PORCJA: 309 kcal 
PRZYGOTOWANIE: 40 minut
NA 8 PORCJI

● 8 kawałków kurczaka (udka, piersi)
● łyżka majeranku
● duża cebula
● 2 ząbki czosnku
● 4 łyżki oliwy
● po łyżeczce mielonego imbiru, kurkumy i kolendry
● duża szczypta mielonej ostrej papryki 
● sok z cytryny
● mała puszka ciecierzycy
● 150 g obranych migdałów
● sól
● pieprz 

Mięso opłukać, z udek usunąć skórę. Oprószyć solą i pieprzem. Natrzeć majerankiem. Odstawić na 15 minut do lodówki. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Ol iwę  rozgrzać w szerokim rondlu. Wsypać do niej imbir, kurkumę, kolendrę i paprykę. Chwilę smażyć. Dodać cebulę i czosnek. Dalej smażyć, aż cebula się zeszkli. Wlać szklankę wody. Zagotować. Doprawić  do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Do sosu włożyć części kurczaka (powinny być całkowicie zakryte sosem). Dusić ok. 30 minut na wolnym ogniu pod przykryciem. W połowie duszenia do kurczaka dodać ciecierzycę, a pod koniec migdały. Potrawę ewentualnie doprawić jeszcze solą i pieprzem. Podawać z kaszą kuskus lub ugotowanym na sypko ryżem.