Listę przepisów znalazłam na stronie internetowej www.mango.pl i dałam ją mojej rodzince. Pozostawiłam im ustalenie menu - jeden problem z głowy:-). Decyzje zostały podjęte.

Oto ich wyniki:
Na pierwszy ogień idzie Tatar z łososia. Osobiście nie przepadam, za to mój mąż uwielbia.

Potrzebne składniki:
150 g wędzonego łososia
1 małej cebuli
garść rukoli lub natki pietruszki – wybrałam natkę.
łyżka oliwy
łyżka odsączonych kaparów
łyżka soku z cytryny + plastry cytryny do ozdoby
pieprz

Wszystkie składniki oprócz pietruszki wrzucam do urządzenia. Naciskam 3-4 razy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Tak przygotowaną rybkę wykładam na talerz i przyozdabiam pietruszką i plastrami cytryny. Danie gotowe, mąż zadowolony, a ja szczęśliwa, że tak szybko poszło :-).

Czas na mycie urządzenia – nieco uwagi musiałam poświęcić ostrzu, ale i tak zajęło mi to chwilkę.Kolejne danie to Placki ziemniaczane, które bardzo lubię jeść, ale niekoniecznie robić. Ścieranie ziemniaków na tarce przyprawia mnie o dreszcze.

Składniki:
1/2 kg ziemniaków
1/2 cebuli garść startego żółtego sera
1 ząbek czosnku
2 jajka
4 łyżki mąki – ja dodaję tyle mąki ile potrzeba do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta
1 łyżka jogurtu naturalnego
pieprz i sól do smaku
olej do smażenia
Dodatkowo proponuję kwaśną śmietanę do polania gotowych placków.

Zaczynam od włożenia gumowych rękawic :-). Obieram ziemniaki, cebulę i czosnek. Wszystko kroję i wrzucam do dużego pojemnika Kitchen Master. Dodaję resztę składników i miksuję dosyć długo – aż masa będzie jednolicie gładka. Teraz obsmażam placuszki z obu stron, polewam śmietaną i wołam dzieciaki :-). Są naprawdę pyszne.

Teraz zabieram się za Lody truskawkowe na deser.

Potrzebne składniki:
Opakowanie mrożonych truskawek
1 szklanka śmietany 30% - ja biorę pół na pół z jogurtem naturalnym
2 łyżki cukru pudru – dosypuję dodatkowo troszkę cukru waniliowego

Teraz wystarczy wszystkie składniki zmiksować w dużym naczyniu i lody są gotowe do podania. Nie mielę ich jednak zbyt dokładnie - chcę żeby kawałki truskawek były wyczuwalne. Na tym daniu chciałam zakończyć, ale ponieważ tak dobrze mi idzie, to postanowiłam kontynuować.

Dodatkowo zrobię Pastę Twarożkową.

Potrzebne składniki:
Ser biały półtłusty, miękki – 160 g
30 ml śmietany
4 rzodkiewki
1/2 pęczka szczypiorku
sól i pieprz do smaku

Obieram rzodkiewki- tzn. odcinam górę i „ogonek”, kroję na pół. Szczypiorek tnę na około 3 centymetrowe kawałki. Wszystkie składniki razem wrzucam do małego pojemnika Kitchen Master. Miksuję kilkoma pulsacyjnymi ruchami – do uzyskania ulubionej przez domowników konsystencji.Na śniadanko w sam raz :-).

Podsumowanie:Sprzęt naprawdę jest funkcjonalny i prosty w obsłudze. Czyszczenie nie sprawia żadnych problemów. Jeśli chodzi o przepisy, to dla każdego znajdzie się coś dobrego:-). Dla zainteresowanych:

http://www.mango.pl/kuchnia/mango_kitchen_master_profesjonalny_pomocnik_kuchenny

ARTYKUŁ SPONSOROWANY