Maliny to jedne z ulubionych owoców wielu z nas. Są soczyste, słodkie, ale niestety ich krzewy owocują bardzo krótko, a same owoce nie można długo przechowywać.
Owoce malin są bardzo zdrowe. Zawierają one dużo witamin (witaminę C, E, witaminy z grupy B), a także pektyny, kwasy organiczne, antocyjany oraz potas, wapń, magnez i żelazo.

Oprócz owoców w ziołolecznictwie wykorzystuje się też liście malin bogate w garbniki, flawonidy, sole mineralne i kwasy organiczne.
Owoce i liście malin to świetny środek przeciwgorączkowy. Ich spożywanie pobudza czynność gruczołów potowych co obniża temperaturę. Dodatkowo mają też działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i ściągające. Są pomocne w bólach miesiączkowych, bo rozkurczają mięśnie gładkie.

Owoce malin można suszyć, mrozić oraz liofilizować. Liofilizacja to suszenie sublimacyjne, które pozwala zachować wiele substancji odżywczych produktu.