Kluseczki z białego sera

(od 12. miesiąca)

10 dag tłustego twarogu, jajko, 2-3 łyżki kaszy manny (zależnie od wilgotności twarogu), łyżeczka masła, szczypta soli

Twaróg utrzeć z żółtkiem i kaszą. Białko ubić na sztywną pianę, dodać do masy serowej. W garnku zagotować wodę z solą. Łyżeczką kłaść na wrzątek podłużne kluseczki. Gdy wypłyną, gotować 3 minuty. Wyjąć, osączyć. Polać roztopionym masłem lub syropem owocowym.

Paprykowe łódeczki

(od 12. miesiąca)

  • po ćwiartce czerwonej i żółtej papryki, 10 dag twarogu koziego lub krowiego, dymka, 2-3 łyżki jogurtu, łyżka szczypiorku, łyżka natki, 2-3 gałązki bazylii, łyżka oliwy, szczypta mielonego kminku

Dymkę posiekać i sparzyć na sitku. Wymieszać z pozostałymi składnikami. Paprykę ułożyć na blasze. Do środka nałożyć masę serową, wierzch skropić oliwą. Zapiec przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Udekorować listkami bazylii.

Legumina z twarogu i kaszki

(od 12. miesiąca)

  • 10 dag twarogu, 5 łyżek kaszki kukurydzianej, pół szklanki mleka, pół szklanki zimnej wody, jajko, łyżka suszonych owoców, łyżka cukru, 3-4 łyżki soku pomarańczowego, łyżka masła do foremek

Kaszę rozprowadzić z wodą, wlać do wrzącego mleka i gotować aż zgęstnieje. Ostudzić, wymieszać z żółtkiem. Twaróg utrzeć z sokiem i cukrem. Wymieszać z owocami (namoczonymi wcześniej w przegotowanej wodzie). Dodać pianę z białka. Dwie foremki (8 cm) wyłożyć pergaminem i wysmarować masłem. Włożyć po łyżce kaszy, sera i znów kaszy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec 20 minut.

Racuszki serowe

(od 12. miesiąca)

  • opakowanie (20 dag) serka homogenizowanego, jajko, 3 łyżki mąki, łyżka oleju, cukier puder i cynamon do posypania

Serek wymieszać z jajkiem i mąką. Ciasto nakładać łyżką na rozgrzany olej i formować racuszki. Smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku. Podawać na ciepło z dodatkiem sosu ze zmiksowanych owoców jagodowych (np. malin, truskawek, jagód) albo z cukrem pudrem i cynamonem.