SKŁADNIKI NA 4 PORCJE
- 80 dag filetów z turbota lub makreli
- 2 ząbki czosnku
- 3 małe cebulki dymki
- strąk czerwonej papryki
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki łagodnego curry
- łyżka płynnego miodu
- 200 ml mleczka kokosowego
- 3/4 szklanki kremówki
- 2 łyżki soku i łyżka skórki startej z cytryny lub limetki
- 5 łyżek oleju
- 2 banany
- 6 gałązek natki
- sól, pieprz cayenne
Cebulki i czosnek obrać, posiekać. Paprykę oczyścić, pokroić w kostkę. Cebulki, czosnek i paprykę podsmażyć na oliwie. Dodać curry i miód, wlać mleczko kokosowe i śmietanę. Wymieszać, przyprawić solą, pieprzem cayenne i sokiem z cytryny lub limetki. Sos gotować 4 minuty.
Filety opłukać, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Olej rozgrzać na patelni, usmażyć filety po 3-4 minuty z każdej strony. Dodać skórkę z limetki lub cytryny.
Banany obrać, pokroić w plastry, włożyć do sosu i gotować 2 minuty. Natkę posiekać, dodać do sosu.
Ryby rozłożyć na podgrzanych talerzach, polać sosem. Podawać z ryżem.