SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

  • 80 dag filetów z turbota lub makreli
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 małe cebulki dymki
  • strąk czerwonej papryki
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki łagodnego curry
  • łyżka płynnego miodu
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 3/4 szklanki kremówki
  • 2 łyżki soku i łyżka skórki startej z cytryny lub limetki
  • 5 łyżek oleju
  • 2 banany
  • 6 gałązek natki
  • sól, pieprz cayenne

Cebulki i czosnek obrać, posiekać. Paprykę oczyścić, pokroić w kostkę. Cebulki, czosnek i paprykę podsmażyć na oliwie. Dodać curry i miód, wlać mleczko kokosowe i śmietanę. Wymieszać, przyprawić solą, pieprzem cayenne i sokiem z cytryny lub limetki. Sos gotować 4 minuty.
Filety opłukać, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Olej rozgrzać na patelni, usmażyć filety po 3-4 minuty z każdej strony. Dodać skórkę z limetki lub cytryny.
Banany obrać, pokroić w plastry, włożyć do sosu i gotować 2 minuty. Natkę posiekać, dodać do sosu.
Ryby rozłożyć na podgrzanych talerzach, polać sosem. Podawać z ryżem.