Porcja: 397 kcal

Przygotowanie: 50 minut

Na 12 porcji

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki do podsypywania
  • 180 ml letniego mleka
  • 150 g roztopionego masła
  • 6 żółtek
  • 45 g świeżych drożdży
  • 6 łyżek cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 i 1/2 łyżki spirytusu (lub wódki, rumu, likieru migdałowego)
  • ziarenka z laski wanilii

Masa makowa:

  • 500 g mielonego maku
  • 170 g jasnego brązowego cukru
  • 100 g rodzynek
  • 50 g orzechów włoskich
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki aromatu migdałowego
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżka masła
  • 1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 6 białek

Drożdże pokruszyć. wymieszać z łyżką cukru, 1/2 szklanki mleka i łyżką mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do rozczynu dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając pod koniec roztopiony tłuszcz. Odstawić ponownie do wyrośnięcia. Mak zalać wrzątkiem (do pokrycia). Wystudzić i odcisnąć. Dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem. Wymieszać z resztą składników.

Na końcu dodać ubite na sztywno białka. Ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować na prostokątne placki o grubości ok. 3 mm, nałożyć masę makową, zostawiając ok. 2 cm od samego brzegu. Zwinąć, a końce podłożyć pod spód. Każdy z makowców przenieść na posmarowany olejem papier do pieczenia, zawinąć w niego dwukrotnie, pozostawiając ok. 1 cm luzu pomiędzy ciastem a papierem. Ułożyć na dużej blaszce, w sporych odstępach od siebie. Piec 30–40 minut w 190°c. ciasto wyjąć, rozciąć papier od góry, przestudzić i polukrować.

Zobacz także: