• 30 dag makaronu, np. kokardki
  • 1/2 opakowania sera feta
  • 4 plastry polędwicy wołowej lub szynki
  • pomidor
  • czerwona papryka
  • 3 łyżki czarnych oliwek
  • łyżeczka kaparów
  • 4 łyżki oleju
  • łyżeczka musztardy
  • łyżka soku z cytryny
  • kilka listków świeżej bazylii
  • sól, pieprz

Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody według przepisu na opakowaniu. Odcedzić, ostudzić.
Ser feta odcedzi z zalewy, pokroi w kostkę. Pomidor umyć. Paprykę umyć, oczyścić z pestek. Pomidor i paprykę pokroić w kawałki, a polędwicę lub szynkę w kostkę.
Musztardę wymieszać z olejem, dodać sok z cytryny, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Wszystkie składniki sałatki włożyć do salaterki, polać sosem, wymieszać. Udekorować listkami bazylii.