Porcja: 315 kcal
Przygotowanie: 35 minut
Na 30 sztuk
- 320 g mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 12 g przyprawy do piernika
- 110 g masła
- 120 ml miodu
- 100 g cukru pudru
- 60 ml wody
- małe jajko lub pół dużego
Lukier:
- białko
- szklanka cukru pudru
Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i przyprawą. Pozostałe składniki (oprócz jajka) podgrzać w garnuszku i mieszając, doprowadzić do roztopienia i rozpuszczenia się składników. Suche składniki wymieszać z rozpuszczonymi, na końcu dodać jajko i całość zmiksować. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię aluminiową, spłaszczyć i włożyć do lodówki na 2 godziny, potem bardzo cienko rozwałkować. Wycinać z niego za pomocą foremek pierniczki, kłaść je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i piec 10–12 minut (w zależności od wielkości foremki) w temperaturze 175ºC. Wystudzić.
Białko utrzeć z cukrem pudrem, aż powstanie bardzo gęsty lukier. Z papieru do pieczenia zrobić rożek, odciąć końcówkę (powinna być bardzo mała). Do środka włożyć lukier. wyciskając lukier przez rożek, dekorować nim pierniczki. Zostawić do wyschnięcia.