PORCJA: 460 kcal

PRZYGOTOWANIE: 40 minut

NA 4 PORCJE:

  • cebula
  • 2 łyżki masła
  • 300 g kaszy pęczak
  • 70 ml białego wina
  • 600–700 ml bulionu warzywnego lub grzybowego
  • 500 g prawdziwków
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • natka
  • 4 dzwonka z łososia
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz

Cebulę posiekaj, przysmaż na łyżce masła, po chwili dodaj pęczak i zalej go białym winem. Gdy większość płynu wyparuje, dodaj chochlę podgrzanego bulionu. Czynność powtarzaj, aż kasza będzie miękka (potrwa to ok. 20 minut). Grzyby oczyść, pokrój w grubą kostkę i przysmaż na odrobinie masła. Dopraw solą i pieprzem. Tuż przed końcem gotowania pęczaku wymieszaj go z grzybami, dodaj resztę masła, parmezan i posiekaną natkę. Łososia posyp solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny, smaż po 3 minuty z każdej strony. Łososia podawaj na kaszy.