Porcja: 460 kcal

Przygotowanie:30 minut

Na 4 porcje

  • 1/2 kg truskawek
  • 50 g cukru pudru + 2 łyżki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 250 g mascarpone
  • 200 ml kremówki

Prostokątny pojemnik wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Truskawki oczyścić, opłukać. Zmiksować z 50 g cukru i sokiem z cytryny (4 łyżki pulpy odłożyć). Mascarpone połączyć z 2 łyżkami cukru pudru, dołożyć zmiksowane truskawki. Całość miksować 3 minuty. Kremówkę ubić na sztywno i połączyć z masą truskawkową, po czym razem włożyć do pojemnika. Wierzch masy wyrównać, przykryć i wstawić na 40 minut do zamrażarki.

Wyjąć. Dokładnie wymieszać. Na wierzch wylać odłożoną pulpę truskawkową. Za pomocą długich patyczków wymieszać całość, tworząc dekoracyjne esy-floresy. Przykryć i wstawić do zamrażarki na 6 godzin.