Czy można trwale pozbyć się tłuszczu?

Tak, ale nie jest to tak oczywiste, jak mogłoby się wydawać. Błyskawiczne diety przynoszą efekt tylko na chwilę – a te długofalowe wymagają przynajmniej roku, by odczuć realną różnicę. W dodatku nie zdziałasz wiele, jeśli ze zmianą sposobu odżywiania nie będzie się wiązała aktywność fizyczna. I to dość intensywna, bo bez treningu kardio możesz zapomnieć o wymarzonej sylwetce. Ale nawet połączenie zdrowej diety i ćwiczeń nie zawsze wystarcza, by zgubić nagromadzoną przez lata tkankę tłuszczową. I tu z pomocą przychodzi technologia, dzięki której można ją… rozpuścić. Na czym to polega – i co się dzieje z rozpuszczonym tłuszczem?

Lipoliza - czyli rozpuszczanie tłuszczu. Na czym to polega?

Współczesna medycyna estetyczna oferuje wiele rozwiązań dedykowanych redukcji tkanki tłuszczowej – ale większość z nich działa według tego samego schematu. Za pomocą różnych czynników doprowadza się do miejscowego uszkodzenia lipidów (czyli komórek tłuszczowych). Następnie, martwe komórki są wydalane z organizmu w procesach metabolicznych. Proces ich rozpadu jest nazywany lipolizą i może być wywołany za pomocą różnych czynników, takich jak ultradźwięki, fale radiowe albo wstrzyknięcie specjalnych substancji aktywnych (np. na bazie fosfatydylocholiny lub L-karnityny).

Co się dzieje z rozpuszczonym tłuszczem?

W miejscu iniekcji powstaje kontrolowany stan zapalny, który powoduje rozpad komórek, a uwolnione z nich tłuszcze przedostają się wraz z krwią do wątroby. Ponieważ dochodzi do tzw. apoptozy – czyli śmierci komórek - organizm uruchamia procesy mające na celu ich usunięcie. Tłuszcze są rozkładane w wątrobie i wydalane w procesie metabolicznym. Natomiast pozostałości po pękniętych komórkach są wchłaniane przez makrofagi, które są swoistym „czyścicielem” organizmu z obumarłych komórek. To wszystko dzieje się stopniowo, dlatego efekty lipolizy są widoczne dopiero po około 2-3 miesiącach. By zbyt mocno nie obciążać wątroby, nie należy też jednorazowo niszczyć zbyt dużej ilości tkanki tłuszczowej. Oprócz tego, musimy pamiętać o piciu większej niż zazwyczaj ilości wody.

Lipoliza - jakie są efekty zabiegu?

W wielu przypadkach spektakularne - ale wszystko zależy od stanu wyjściowego wybranych partii ciała. Tkanka tłuszczowa w tych miejscach ulega jednak znacznej redukcji (nawet do 70 proc.!). Lipoliza jest więc niezwykle skutecznym sposobem na pozbycie się oponki, boczków, "bryczesów" i wszelkich fałdek w okolicach brzucha, bioder, ud, pośladków, czy ramion, a także w mniej oczywistych miejscach (jest np. sprawdzonym sposobem na drugi podbródek). Czy efekt jest trwały? Tak, bo liczba komórek tłuszczowych u dorosłej osoby jest stała, więc pozbywając się części z nich, mamy pewność, że w ich miejsce nie powstaną kolejne. Nie oznacza to jednak, że już nigdy nie przytyjesz. Komórki tłuszczowe, które pozostają w organizmie mogą bowiem zwiększać swoją objętość, nawet o kilkaset procent. By jak najdłużej utrzymać efekt lipolizy, konieczne jest więc zadbanie o odpowiednią dietę i aktywność fizyczną. Utrzymanie szczupłej sylwetki jest jednak o wiele łatwiejsze, niż walka o nią. 

Lipoliza - jakie są rodzaje tego zabiegu?

W medycynie estetycznejwykorzystuje się wiele technologii, które mają na celu rozbicie i usunięcie komórek tłuszczowych z organizmu. Do lipolizy może dość pod wpływem różnych czynników stymulujących tkankę tłuszczową. Do najpopularniejszych zabiegów należą:

Kriolipoliza - polega na zamrażaniu komórek tłuszczowych, które ulegają rozpadowi pod wpływem niskich temperatur. Jedną z najpopularniejszych technologii wykorzystujących zimno do wyszczuplania i modelowania ciała jest urządzenie Cool Tech.

Lipoliza iniekcyjna - na komórki tłuszczowe oddziałujemy za pomocą specjalnych koktajli na bazie substancji aktywnych. Wstrzyknięte w głębokie warstwy skóry powodują rozpad lipidów - a dalsza część tego procesu jest wam już znana. Najczęściej stosuje się preparaty na bazie fosfatydylocholiny, deoksycholatu, L-karnityny lub krzemionki organicznej. 

Lipoliza ultradźwiękowa (kawitacyjna) - w tym przypadku komórki tłuszczowe rozpadają się pod skoncentrowanych fal ultradźwiękowych (technologia HIFU). To bardzo precyzyjna metoda, która skupia falę o wysokiej energii na niewielkim obszarze, umożliwiając dość głębokie działanie.