PORCJA: 340 kcal

PRZYGOTOWANIE: 25 minut

Przepis na 4–6 porcji

  • 800 g młodych ziemniaków
  • główka czosnku
  • cytryna
  • gałązki świeżego tymianku
  • 3 łyżki oleju kurczak
  • 6–7 łyżek masła
  • duży pęczek zielonych szparagów
  • 125 ml białego wytrawnego wina
  • natka, sól, pieprz

Ziemniaki umyć, przekroić na pół. Nieobraną główkę czosnku przekroić w poprzek. Cytrynę pokroić w plastry. Wszystko ułożyć w brytfannie. Dodać tymianek, skropić olejem. Wymieszać. Z kurczaka odciąć szyję, poluzować skórę na piersi. Pod skórę włożyć masło i rozprowadzić je dłońmi. Oprószyć solą, pieprzem. Nóżki kurczaka związać i tuszkę ułożyć na ziemniakach. Piec 45 minut w 200°C. Kurczaka wyjąć. Szparagi, po usunięciu zdrewniałych końców, opłukać i dodać do ziemniaków. Wlać wino, wymieszać. Ułożyć z powrotem kurczaka. Piec 30 minut. Na koniec całość przykryć folią i odstawić na 10 minut. Posypać natką.