Lekka sałatka z makaronem i kurczakiem

Wiele źródeł niesłusznie podaje, że makarony zawierają niezdrowe węglowodany, a ich jedzenie to prosta droga do nabawienia się zbędnych kilogramów. Zanim zaczniesz się martwić koniecznością zrezygnowania z wielu pysznych dań włoskiej kuchni, uspokajamy - dietetycy niemal jednogłośnie obalają ten mit. Makarony należą do grupy białych węglowodanów złożonych, co oznacza, że dostarczają organizmowi długotrwały zastrzyk energii. Unikanie węglowodanów zmusza go do pobierania jej z białek, a to prowadzi do powolnej utraty masy mięśniowej. Jaki z tego wniosek? Śmiało jedzmy pyszne makarony - nie tylko dla smaku, ale i dla zdrowia. 

Sałatka z wędzonym kurczakiem i winogronem

Składniki

  • 1 szklanka makaronu świderki
  • 1 czerwona cebula 
  • 1 awokado 
  • 60 g pomidorków koktajlowych
  • 50 g ciemnych winogron
  • filet z wędzonej piersi kurczaka lub puszka tuńczyka w oleju 
  • garść świeżej bazylii

Dressing

  • ⅓ szklanki oliwy z oliwek 
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • 1 łyżeczka miodu
  • ½ łyżeczki soli
  • ⅓ łyżeczki pieprzu 

Sposób przygotowania 

  1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Cebulkę i awokado pokrój w kostkę. Pomidorki koktajlowe i winogrona przekrój na pół
  3. Przygotuj dressing. Wszystkie składniki przełóż do małego słoiczka i wstrząsając nim, dokładnie wymieszaj. 
  4. W misce ułóż makaron, poszarpany filet z kurczaka i warzywa. Wszystko polej dressingiem i posyp listkami bazylii. 

Lekka sałatka z makaronem ryżowym

Makarony zwykle kojarzą się z kuchnią włoską za sprawą fantastycznych oblicz spaghetti i znanego na całym świecie sosu ragu. Warto jednak pamiętać o tym, że cieniutkie niteczki pokryte sosem to również znak rozpoznawczy innej kuchni z drugiego końca świata. Podstawą wielu doskonałych chińskich dań jest właśnie smażony makaron ryżowy, sojowy lub Udon. Kombinowanie, improwizacja i miksowanie różnych smaków potrafi czasem dać oszałamiający efekt. Nie bój się więc intensywnych połączeń i zakochaj się w azjatyckiej wyobraźni kulinarnej. 

Zobacz także:

Intensywna sałatka tajska

Składniki

  • 200 g makaronu ryżowego vermicelli
  • kawałek świeżego imbiru (ok 5 cm)
  • 3 limonki
  • 1 łyżka sosu sojowego 
  • 1 łyżeczka płatków chilli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 4 cebule dymki
  • 2 marchewki 
  • kilka szparagów 
  • pęczek rzodkiewek
  • kapusta chińska pak choi
  • ulubione kiełki (mogą być słonecznika lub fasoli mung)
  • 80 g orzechów ziemnych 
  • 1 łyżka prażonego sezamu 
  • garść liści mięty
  • garść liści kolendry 

Sposób przygotowania 

  1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Przygotuj azjatycki dressing. Imbir rozgnieć w moździerzu. Dodaj do niego oliwę, olej sezamowy, skórkę i sok z limonek, sos sojowy i płatki chilli. Całość dokładnie wymieszaj. 
  3. Warzywa dokładnie umyj i pokrój na niewielkie kawałki. Postaraj się jednak, aby nie były zbyt drobne - to zapewni ciekawy efekt chrupania w sałatce. 
  4. Na suchej patelni upraż część orzechów ziemnych oraz sezam. Drugą połowę fistaszków zgnieć dokładnie w moździerzu. Dzięki temu dodatkowo przejmą smak rozgniatanego wcześniej imbiru. 
  5. Do dużej miski przełóż makaron, pokrojone warzywa i rozdrobnione orzechy ziemne. Polej dressingiem i dokładnie wymieszaj. Posyp sałatkę świeżymi ziołami oraz uprażonymi fistaszkami i sezamem. 

Lekka sałatka z makaronem i brokułami 

Węglowodany zawarte w makaronach gwarantują, że posiłek dostarczy nam energii na długie godziny. Nie zapominaj jednak, że wyrównanie bilansu kalorycznego nie jest jedynym celem, jaki spełnić ma w jadłospisie lekka sałatka makaronowa. Konieczne jest również uwzględnienie innych wartości odżywczych, by oprócz energii dostarczyć organizmowi odpowiedniej ilości witamin i minerałów. Jak to zrobić? Doceniając moc warzyw! 

Brokułowa sałatka z sosem czosnkowym

Składniki

  • 1 większy brokuł 
  • 4 duże jajka ugotowane na twardo
  • 200 g makaronu typu świderki 
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • sól i pieprz
  • garść siekanej natki pietruszki
  • garść łuskanego słonecznika

Sposób przygotowania 

  1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Umyj dokładnie brokuła pod zimną wodą, a następnie oderwij różyczki i ugotuj je w osolonej wodzie. Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół.
  3. Przygotuj sos czosnkowy. Czosnek przeciśnij przez praskę do miseczki. Dodaj jogurt naturalny, majonez, pieprz i sól do smaku oraz sok z cytryny. 
  4. Do dużej miski włóż różyczki brokuła, pokrojone na ćwiartki jajka, pomidorki oraz makaron. Polej całość sosem i dokładnie wymieszaj. Wierzch posyp natka pietruszki i słonecznienim (jeśli chcesz, możesz go wcześniej uprażyć na suchej patelni). 

Lekka sałatka z makaronem i suszonymi pomidorami

Przywykliśmy do tego, że pożywny obiad powinien być ciepłym posiłkiem. Z tego powodu, gdy jesteśmy poza domem, często zapychamy się przypadkowymi, niezdrowymi przekąskami, by zaspokoić głód. To, czy danie będzie pełnowartościowe nie zależy jednak od jego temperatury, ale od jakości i doboru składników. Jedzona na zimno sałatka dostarczy organizmowi tyle samo drogocennych witamin co lekka zupa. Odszukaj więc w kuchennych szafkach lunchboxy i zapakuj do nich pyszne sałatki! 

Składniki

  • 300 g makaronu fregola 
  • 1 cytryna
  • 1 pomarańcza
  • 4 cebule dymki
  • 4 szparagi
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 1 papryczka chilli
  • 4 suszone pomidory
  • 1 jabłko
  • pęczek rzodkiewek 
  • 30 g sera feta 
  • 1 granat
  • pęczek liści mięty
  • oliwa z oliwek 

Sposób przygotowania

  1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Cebulę pokrój w piórka. Paprykę, cukinię, szparagi i selera pokrój w niewielką kostkę. Do miseczki wyciśnij sok z cytrusów, dodaj 2 łyżki oliwy i wymieszaj. Pokryj dressingiem wszystkie warzywa. Dorzuć pokrojoną papryczką chilli i suszone pomidory. Na koniec wymieszaj całość z ugotowanym makaronem.
  3. Jabłko obierz ze skóry i poszatkuj na cieniutkie talarki. Rzodkiewkę również pokrój w plasterki. Wyłóż je na talerz, układając naprzemiennie, a na środek nałóż sałatkę. Całość posyp miętą, pestkami granatu i obficie skrop sokiem z cytryny. 

Lekka sałatka z makaronem i zielonym pesto 

Choć mrożone, gotowe mieszanki na patelnię przyspieszają pracę w kuchni, ich smak nie może się równać ze świeżymi, pachnącymi  warzywami i ziołami. Kiedy tylko zacznie się sezon, sięgnij po wyroby lokalnych upraw, a zobaczysz, że najprostsze dania nabiorą wyjątkowego charakteru. Sałatka makaronowa to jedna z propozycji na doskonałe lekkie obiady na lato. Odpowiedni dobór składników sprawi, że pokochają je nie tylko dorośli, ale również najmłodsi. 

Zielona sałatka makaronowa 

Składniki 

  • 300 g makaronu
  • ⅓ ząbka czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • pęczek świeżej bazylii 
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 4 łodygi selera naciowego 
  • 250 g pomidorków koktajlowych 
  • Dwie garści czarnych oliwek 
  • 125 g sera mozarella 

Sposób przygotowania 

  1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Przygotuj zielone pesto. Do kielicha blendera wrzuć czosnek, seler, pietruszkę, bazylię, oliwę i ocet. Dopraw solą i pieprzem. Wlej około ½ szklanki wody i wszystko zblenduj na gładki sos. 
  3. W dużej misce wymieszaj makaron z przygotowanym dressingiem. Upewnij się, że makaron jest nim pokryty w całości. Posyp pomidorkami koktajlowymi i oliwkami (można przeciąć je na połówki), a na koniec dorzuć niedbale poszarpaną mozarellę.