Lekka sałatka z makaronem i kurczakiem
Wiele źródeł niesłusznie podaje, że makarony zawierają niezdrowe węglowodany, a ich jedzenie to prosta droga do nabawienia się zbędnych kilogramów. Zanim zaczniesz się martwić koniecznością zrezygnowania z wielu pysznych dań włoskiej kuchni, uspokajamy - dietetycy niemal jednogłośnie obalają ten mit. Makarony należą do grupy białych węglowodanów złożonych, co oznacza, że dostarczają organizmowi długotrwały zastrzyk energii. Unikanie węglowodanów zmusza go do pobierania jej z białek, a to prowadzi do powolnej utraty masy mięśniowej. Jaki z tego wniosek? Śmiało jedzmy pyszne makarony - nie tylko dla smaku, ale i dla zdrowia.
Sałatka z wędzonym kurczakiem i winogronem
Składniki
- 1 szklanka makaronu świderki
- 1 czerwona cebula
- 1 awokado
- 60 g pomidorków koktajlowych
- 50 g ciemnych winogron
- filet z wędzonej piersi kurczaka lub puszka tuńczyka w oleju
- garść świeżej bazylii
Dressing
- ⅓ szklanki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- ½ łyżeczki soli
- ⅓ łyżeczki pieprzu
Sposób przygotowania
- Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Cebulkę i awokado pokrój w kostkę. Pomidorki koktajlowe i winogrona przekrój na pół
- Przygotuj dressing. Wszystkie składniki przełóż do małego słoiczka i wstrząsając nim, dokładnie wymieszaj.
- W misce ułóż makaron, poszarpany filet z kurczaka i warzywa. Wszystko polej dressingiem i posyp listkami bazylii.
Lekka sałatka z makaronem ryżowym
Makarony zwykle kojarzą się z kuchnią włoską za sprawą fantastycznych oblicz spaghetti i znanego na całym świecie sosu ragu. Warto jednak pamiętać o tym, że cieniutkie niteczki pokryte sosem to również znak rozpoznawczy innej kuchni z drugiego końca świata. Podstawą wielu doskonałych chińskich dań jest właśnie smażony makaron ryżowy, sojowy lub Udon. Kombinowanie, improwizacja i miksowanie różnych smaków potrafi czasem dać oszałamiający efekt. Nie bój się więc intensywnych połączeń i zakochaj się w azjatyckiej wyobraźni kulinarnej.
Zobacz także:
Intensywna sałatka tajska
Składniki
- 200 g makaronu ryżowego vermicelli
- kawałek świeżego imbiru (ok 5 cm)
- 3 limonki
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka płatków chilli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 4 cebule dymki
- 2 marchewki
- kilka szparagów
- pęczek rzodkiewek
- kapusta chińska pak choi
- ulubione kiełki (mogą być słonecznika lub fasoli mung)
- 80 g orzechów ziemnych
- 1 łyżka prażonego sezamu
- garść liści mięty
- garść liści kolendry
Sposób przygotowania
- Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Przygotuj azjatycki dressing. Imbir rozgnieć w moździerzu. Dodaj do niego oliwę, olej sezamowy, skórkę i sok z limonek, sos sojowy i płatki chilli. Całość dokładnie wymieszaj.
- Warzywa dokładnie umyj i pokrój na niewielkie kawałki. Postaraj się jednak, aby nie były zbyt drobne - to zapewni ciekawy efekt chrupania w sałatce.
- Na suchej patelni upraż część orzechów ziemnych oraz sezam. Drugą połowę fistaszków zgnieć dokładnie w moździerzu. Dzięki temu dodatkowo przejmą smak rozgniatanego wcześniej imbiru.
- Do dużej miski przełóż makaron, pokrojone warzywa i rozdrobnione orzechy ziemne. Polej dressingiem i dokładnie wymieszaj. Posyp sałatkę świeżymi ziołami oraz uprażonymi fistaszkami i sezamem.
Lekka sałatka z makaronem i brokułami
Węglowodany zawarte w makaronach gwarantują, że posiłek dostarczy nam energii na długie godziny. Nie zapominaj jednak, że wyrównanie bilansu kalorycznego nie jest jedynym celem, jaki spełnić ma w jadłospisie lekka sałatka makaronowa. Konieczne jest również uwzględnienie innych wartości odżywczych, by oprócz energii dostarczyć organizmowi odpowiedniej ilości witamin i minerałów. Jak to zrobić? Doceniając moc warzyw!
Brokułowa sałatka z sosem czosnkowym
Składniki
- 1 większy brokuł
- 4 duże jajka ugotowane na twardo
- 200 g makaronu typu świderki
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- łyżka soku z cytryny
- szczypta soli
- sól i pieprz
- garść siekanej natki pietruszki
- garść łuskanego słonecznika
Sposób przygotowania
- Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Umyj dokładnie brokuła pod zimną wodą, a następnie oderwij różyczki i ugotuj je w osolonej wodzie. Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół.
- Przygotuj sos czosnkowy. Czosnek przeciśnij przez praskę do miseczki. Dodaj jogurt naturalny, majonez, pieprz i sól do smaku oraz sok z cytryny.
- Do dużej miski włóż różyczki brokuła, pokrojone na ćwiartki jajka, pomidorki oraz makaron. Polej całość sosem i dokładnie wymieszaj. Wierzch posyp natka pietruszki i słonecznienim (jeśli chcesz, możesz go wcześniej uprażyć na suchej patelni).
Lekka sałatka z makaronem i suszonymi pomidorami
Przywykliśmy do tego, że pożywny obiad powinien być ciepłym posiłkiem. Z tego powodu, gdy jesteśmy poza domem, często zapychamy się przypadkowymi, niezdrowymi przekąskami, by zaspokoić głód. To, czy danie będzie pełnowartościowe nie zależy jednak od jego temperatury, ale od jakości i doboru składników. Jedzona na zimno sałatka dostarczy organizmowi tyle samo drogocennych witamin co lekka zupa. Odszukaj więc w kuchennych szafkach lunchboxy i zapakuj do nich pyszne sałatki!
Składniki
- 300 g makaronu fregola
- 1 cytryna
- 1 pomarańcza
- 4 cebule dymki
- 4 szparagi
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 cukinia
- 1 czerwona papryka
- 1 papryczka chilli
- 4 suszone pomidory
- 1 jabłko
- pęczek rzodkiewek
- 30 g sera feta
- 1 granat
- pęczek liści mięty
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania
- Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Cebulę pokrój w piórka. Paprykę, cukinię, szparagi i selera pokrój w niewielką kostkę. Do miseczki wyciśnij sok z cytrusów, dodaj 2 łyżki oliwy i wymieszaj. Pokryj dressingiem wszystkie warzywa. Dorzuć pokrojoną papryczką chilli i suszone pomidory. Na koniec wymieszaj całość z ugotowanym makaronem.
- Jabłko obierz ze skóry i poszatkuj na cieniutkie talarki. Rzodkiewkę również pokrój w plasterki. Wyłóż je na talerz, układając naprzemiennie, a na środek nałóż sałatkę. Całość posyp miętą, pestkami granatu i obficie skrop sokiem z cytryny.
Lekka sałatka z makaronem i zielonym pesto
Choć mrożone, gotowe mieszanki na patelnię przyspieszają pracę w kuchni, ich smak nie może się równać ze świeżymi, pachnącymi warzywami i ziołami. Kiedy tylko zacznie się sezon, sięgnij po wyroby lokalnych upraw, a zobaczysz, że najprostsze dania nabiorą wyjątkowego charakteru. Sałatka makaronowa to jedna z propozycji na doskonałe lekkie obiady na lato. Odpowiedni dobór składników sprawi, że pokochają je nie tylko dorośli, ale również najmłodsi.
Zielona sałatka makaronowa
Składniki
- 300 g makaronu
- ⅓ ząbka czosnku
- pęczek natki pietruszki
- pęczek świeżej bazylii
- 2 łyżki czerwonego octu winnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łodygi selera naciowego
- 250 g pomidorków koktajlowych
- Dwie garści czarnych oliwek
- 125 g sera mozarella
Sposób przygotowania
- Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Przygotuj zielone pesto. Do kielicha blendera wrzuć czosnek, seler, pietruszkę, bazylię, oliwę i ocet. Dopraw solą i pieprzem. Wlej około ½ szklanki wody i wszystko zblenduj na gładki sos.
- W dużej misce wymieszaj makaron z przygotowanym dressingiem. Upewnij się, że makaron jest nim pokryty w całości. Posyp pomidorkami koktajlowymi i oliwkami (można przeciąć je na połówki), a na koniec dorzuć niedbale poszarpaną mozarellę.