Sezon grillowy powoli się rozpoczyna. Pierwsze wiosenne promienie słońca zachęcają nas do spędzania większej ilości czasu na świeżym powietrzu i długich wieczorów z przyjaciółmi. Zaskocz najbliższych fantastyczną ucztą i zaproś ich na grillowanie w zupełnie nowym stylu. Sprawdź nasze nietuzinkowe propozycje na lekkie sałatki do grilla, które zachwycą twoich gości!

1. Lekka sałatka do grilla z czereśniami 

Czas na rachunek sumienia! Jak długo zastanawiasz się, jakie warzywa zaserwujesz gościom podczas wspólnego grillowania? A może w ogóle pomijasz tę kwestię, skupiając się na rozmaitych marynatach do mięs? Trzeba przyznać, że jeśli chodzi o sałatki do grilla, to nie wykazujemy się zbyt dużą kreatywnością.

Dobrze skomponowana sałatka może być nie tylko świetnym dodatkiem do innych posiłków, ale i doskonałym daniem głównym. Jeśli umieścimy w niej wszystkie wartości odżywcze, mamy szansę stworzyć idealnie zbilansowany, niskokaloryczny i pełen wartości odżywczych lekki obiad na szybko. Aby zajadać się smakowitą sałatką ze świadomością, że robimy coś dobrego dla naszego zdrowia i samopoczucia, musimy zdać sobie sprawę, co poszczególne składniki mogą dać naszemu ciału. Co więc warto do niej dodawać?

Zadbaj o to, by w twojej sałatce znalazły się produkty z wszystkich grup składników odżywczych. Węglowodany znajdziesz w grzankach, którymi możesz posypać sałatkę lub w warzywach posiadających wysoką zawartość skrobi. W białko zaopatrzą cię rozmaite sery, na przykład feta, brie, parmezan czy camembert, które, jak wiadomo, idealnie pasują do zielonych warzyw. Za tłuszcz niech odpowiada dressing przygotowany na bazie oliwy extra virgin lub oleju rzepakowego, zaś braki witaminowe uzupełnij owocami, pestkami dyni, orzechami czy kiełkami. 

Składniki 

  • ½  kg bobu
  • 400 g czereśni
  • 1 zielony ogórek
  • 1 mała główka sałaty rzymskiej
  • ½ pęczka mięty 
  • 1 papryczka chilli
  • 3 łyżki posiekanych pistacji

Czereśniowo-miętowy dressing

  • 80 g wydrylowanych czereśni
  • 1 łyżka miodu
  • sok z ½ limonki
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka posiekanej papryczki chilli
  • ½ pęczka mięty 

Sposób przygotowania

Zobacz także:

  1. Ugotuj bób. Wrzuć go do gorącej, osolonej wody i gotuj aż stanie się miękki (około 15 minut). Zalej go zimną wodą i obierz ze skórki.
  2. Przygotuj dressing. Wszystkie składniki przełóż do kielicha blendera i zmiksuj na gładki sos. 
  3. Sałatę umyj i dokładnie osusz. Porwij na kawałki i ułóż na półmisku. Na niej poukładaj pokrojonego w cienkie plasterki ogórka i bób. Wszystko polej dressingiem, posyp listkami mięty i pistacjami.

2. Lekka sałatka do grilla z pieczonych batatów

Przygotowując cały czas te same dania można wpaść w monotonię. Z czasem nawet nasze ulubione potrawy serwowane do znudzenia mogą odbierać nam. W tym sezonie wiosennym zaszalej z połączeniami smakowymi i nie bój się eksperymentować! Lekka sałatka do grilla z rukolą i oliwą to już przeszłość! Zapomnij o klasycznych składnikach i nadaj swoim daniom odrobiny świeżości. Śmiało wplataj do nich owoce i łącz je ze słodkim dressingiem. Wiosenne porządki przeprowadź nie tylko w mieszkaniu, ale i w jadłospisie. Zacznij od nowości sałatkowych, a może z czasem i na grillu wyląduje coś innego niż tradycyjna kiełbaska. 

Jeśli nie wiesz, od czego zacząć prawdziwą rewolucję w twoim codziennym menu, spróbuj pokombinować z różnymi konsystencjami. Miękkie warzywa, jak na przykład bataty, połącz z chrupiącymi orzechami, suche zioła, jak jarmuż czy szpinak, obficie polej kremowym sosem, a ciepłe, gotowane buraki posyp zimnym serem feta. Taka różnorodność struktur i temperatur sprawi, że twoja sałatka (ale i inne potrawy – ta zasada jest uniwersalna!) stanie się znacznie ciekawsza.

Składniki

  • 500 g batatów
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka suszonych płatków chilli
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki
  • sol i pieprz
  • 1 awokado
  • ½ granatu
  • ½ kostki sera feta
  • 1 pęczek kolendry
  • 1 limonka

Sposób przygotowania

  1. Na patelni roztop masło, a gdy zacznie się spieniać, dodaj przyprawy i chwilkę podsmażaj na małym ogniu. Gdy zaczną intensywnie pachnieć, odstaw je z palnika.
  2. Bataty obierz ze skóry, umyj i pokrój na cienkie plasterki. Przełóż je do naczynia żaroodpornego, smarując spód odrobiną tłuszczu (może być masło lub oliwa), aby nie przywarły do dna. Na koniec polej je masłem z przyprawami. Włóż formę na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.
  3. Awokado pokrój w paski, kolendrę posiekaj. Upieczone bataty skrop obficie oliwą i sokiem z limonki. Posyp sałatkę pokruszoną fetą, awokado, posiekaną kolendrą i pestkami granatu.

Sałatka do grilla z pieczonych batatów - propozycja podania / fot. getty images

3. Lekka sałatka do grilla z selera naciowego

Przygotowując wiosenne sałatki, warto zajrzeć do własnego ogródka lub lokalnego warzywniaka. Sezonowe warzywa i owoce nie tylko smakują świetnie, ale i mają przystępne ceny, dlatego warto korzystać z nich właśnie w sezonie. Wiosna to czas, kiedy na stoiskach pojawiają się szparagi, bób czy fasolka szparagowa. Jeśli jednak dokładnie przyjrzysz się wyłożonym towarom, z pewnością dostrzeżesz mniej popularne, choć równie smaczne warzywa, jak choćby fenkuł, topinambur i cykoria. Są produkty znacznie rzadziej pojawiające się na większości stołów, dlatego warto dać im szansę i użyć ich do stworzenia nietuzinkowych połączeń.

Grillując, często skupiamy się na mięsnym daniu głównym, przez co nieco zaniedbujemy temat sałatek. Doglądamy stopnia przyrumienienia, dbamy o to, by ogień nie zgasł, a zupełnie nie martwimy się tym, co zaserwujemy gościom jako dodatek, który podkreśli smak grillowanych potraw. Poświęć im więcej uwagi, a zobaczysz, że będzie znikać ze stołu szybciej niż kiełbasy i żeberka!

Składniki

  • 1 limonka
  • 1 łyżeczka miodu
  • 3 łyżki oleju rzepakowego 
  • 5 gałązek selera naciowego
  • 1 fenkuł (koper włoski)
  • 1 op. sera feta
  • ½ jabłka
  • 80 g prażonych migdałów
  • pecorino
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania

  1. Fenkuł, jabłko i seler naciowy pokrój w cienkie plasterki. 
  2. Fetę pokrój w kostkę.
  3. Przygotuj dressing. Połącz sok z limonki, miód i olej rzepakowy. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
  4. Migdały upraż na suchej patelni. 
  5. Wyłóż sałatkę na półmiski. Fenkuł, jabłko, fetę i seler naciowy wymieszaj z dressingiem. Całość obficie posyp tartym serem pecorino i migdałami.

Lekka sałatka do grilla z selera naciowego - propozycja podania / fot. getty images

Sprawdź więcej przepisów na dania z grilla: