PORCJA: 660 kcal

PRZYGOTOWANIE: 35 minut

NA 6 PORCJI

  • cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 500 g mielonego mięsa
  • 4 duże pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka posiekane tymianku
  • 2 i 1/2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 l mleka
  • gałka muszkatołowa
  • sok z cytryny
  • opakowanie płatów lasagne
  • 300 g startego żółtego sera
  • ok. 10 małych pomidorów
  • sól
  • pieprz

Cebulę obrać, posiekać. Podsmażyć na oliwie. Dodać mięso. Smażyć ok. 20 minut. Wrzucić obrane i pokrojone duże pomidory, dodać zmiażdżony czosnek, tymianek, sól i pieprz do smaku. Smażyć ok. 20 minut. 2 łyżki masła rozgrzać. Podsmażyć na nim, nie rumieniąc, mąkę. Zalać mlekiem. Mieszać, gotując, aż powstanie gęsty sos. Doprawić go solą, pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny. Dno formy żaroodpornej wysmarować resztą masła i 1/3 sosu. Ułożyć warstwę z połowy płatów ciasta, na to połowę masy mięsnej. Zalać połową sosu i posypać połową startego sera. Na tym ułożyć resztę masy mięsnej. Przykryć ją płatami ciasta, zalać resztą sosu. Obłożyć pokrojonymi na pół małymi pomidorami i posypać resztą sera. Piec 50 minut w 180°C.