Kalafior to odmiana kapusty. Nie rośnie on nigdzie dziko, dlatego prawdopodobnie jest sztucznie wyhodowanym mutantem kapusty lub brokułu. Jego jadalna część to kwiat – tzw. róża czyli zwarte, mięsiste pędy kwiatowe w jasnym, kremowym kolorze.

Kalafiora warto jeść ze względu na to, że zawiera sulforafan – substancję zapobiegającą nowotworom oraz powstrzymującą rozwój istniejących nowotworów i przerzutów. Zalecane jest łączenie kalafiora z kurkumą, ten duet zapobiega nowotworom prostaty i piersi.
Sulforafan reguluje też ciśnienie krwi i pracę nerek.

W kalafiorze znajdziemy też wiele witamin, szczególnie dużo witaminy C, a także witaminę A, K oraz witamin z grupy B. Dodatkowo kalafior bogaty jest w wapń, magnez, żelazo, fosfor, cynk i fluor. W przeciwieństwie do swojej kuzynki kapusty kalafior jest bardzo lekkostrawny, a także niskokaloryczny. W jego składzie znajdziemy też substancje działające przeciwzapalnie i oczyszczająco.
Kalafiora możemy jeśc gotowanego, grillowanego, ale z powodzeniem można go jeść także na surowo. My polecamy wersję gotowaną z masłem i płatkami migdałowymi!