SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

  • kurczak (ok. 1 i 1/4 kg)
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka ananasa (ok. 40 dag)
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 4 łyżki kiełków sojowych
  • sól, pieprz
  • łyżeczka marynowanego czerwonego pieprzu
  • ewentualnie karambola do dekoracji

Czosnek obrać, drobno posiekać. Ocet winny, sos sojowy, imbir, czosnek i zalewę z ananasów wymieszać, przyprawić szczyptą soli i pieprzu.
Kurczaka podzielić na porcje, umyć, osuszyć. Zalać w misce marynatą, przykryć i wstawić na 2 godziny do lodówki.
Mięso osączyć z marynaty. Ułożyć w brytfannie, piec 1 godzinę w temp. 180 st. C. Od czasu do czasu polewać marynatą.
Krążki ananasa osączyć, pokroić. Kiełki i owoce ułożyć w brytfannie dookoła kurczaka, polać resztą marynaty i posypać czerwonym pieprzem. Piec jeszcze około 15 minut w tej samej temperaturze.
Kurczaka można udekorować pokrojoną w plastry karambolą. Podawać z ryżem.