Porcja: 315 kcal

Przygotowanie: 20 minut

Na 4 porcje:

  • 225 g makaronu sojowego
  • 3 łyżeczki oleju sezamowego
  • 100 g piersi kurczaka
  • sos sojowy
  • wino ryżowe
  • 2 łyżki oleju arachidowego
  • ząbek czosnku
  • 50 g groszku cukrowego (strączki)
  • 50 g szynki
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Makaron zalać wrzątkiem. Osączyć. Wymieszać z 2 łyżeczkami oleju sezamowego. Mięso pociąć w paski. Zalać 2 łyżeczkami sosu sojowego wymieszanego z 2 łyżeczkami wina ryżowego, łyżeczką oleju sezamowego oraz solą i pieprzem do smaku. Odstawić na 10 minut, następnie smażyć 2 minuty na łyżce oleju arachidowego. Wyjąć. Rozgrzać drugą łyżkę oleju arachidowego. Dodać posiekany czosnek, a po chwili groszek i szynkę w kawałkach. Smażyć przez minutę, po czym dodać mięso, sól, pieprz, cukier do smaku. Połączyć z makaronem.