Porcja: 315 kcal
Przygotowanie: 20 minut
Na 4 porcje:
- 225 g makaronu sojowego
- 3 łyżeczki oleju sezamowego
- 100 g piersi kurczaka
- sos sojowy
- wino ryżowe
- 2 łyżki oleju arachidowego
- ząbek czosnku
- 50 g groszku cukrowego (strączki)
- 50 g szynki
- cukier
- sól
- pieprz
Makaron zalać wrzątkiem. Osączyć. Wymieszać z 2 łyżeczkami oleju sezamowego. Mięso pociąć w paski. Zalać 2 łyżeczkami sosu sojowego wymieszanego z 2 łyżeczkami wina ryżowego, łyżeczką oleju sezamowego oraz solą i pieprzem do smaku. Odstawić na 10 minut, następnie smażyć 2 minuty na łyżce oleju arachidowego. Wyjąć. Rozgrzać drugą łyżkę oleju arachidowego. Dodać posiekany czosnek, a po chwili groszek i szynkę w kawałkach. Smażyć przez minutę, po czym dodać mięso, sól, pieprz, cukier do smaku. Połączyć z makaronem.