Chiny

Kuchnia ta uchodzi za jedną z najlepszych w świecie. Dominują w niej ryż i warzywa, choć jada się też mięso (głównie wieprzowinę i drób) oraz ryby i owoce morza. Składniki potraw najczęściej kroi się w kawałki i krótko smaży na silnym ogniu. Charakter dań zależy od regionu. Kuchnia seczuańska słynie z pikantnego smaku i ryb. Specjalnością Kantonu są buliony i dania subtelnie przyprawione. W okolicach Pekinu podaje się różne pierożki i makarony, stosuje się mniej przypraw.

SAJGONKI NA OSTRO

Porcja: 458 kcal
Przygotowanie: 25 minut
Dla 4 osób

20 krążków ciasta ryżowego, 50 g makaronu sojowego, mała marchewka, 4 dymki, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki oleju z orzeszków ziemnych, 150 g mielonej wieprzowiny, 100 g kiełków fasoli mung, 3-4 paluszki krabowe (niekoniecznie), czerwona papryczka chili, 3 łyżki sosu ostrygowego, białko, sól, olej do smażenia

Krążki ciasta ryżowego i makaron sojowy namoczyć w zimnej wodzie (każde osobno). Po około 10 minutach osączyć. Makaron pokroić w kawałki o długości 4 cm i, tak jak krążki ciasta, pozostawić do wyschnięcia. Marchewkę obrać, umyć, pokroić w cienkie plasterki. Dymkę opłukać, pokroić w drobną kostkę; szczypior posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. W woku lub głębokim rondlu silnie rozgrzać 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych. Krótko obsmażyć w nim czosnek oraz dymkę ze szczypiorem. Na patelnię lub do woka dolać łyżkę oleju i podgrzać. Wrzucić mielone mięso, kiełki fasoli i marchewkę. Smażyć 2-4 minuty, ciągle mieszając. Dodać drobno pokrojone paluszki krabowe, smażyć jeszcze minutę. Włożyć makaron sojowy i wymieszać.
Papryczkę chili umyć, rozciąć wzdłuż, usunąć nasiona, miąższ pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z mięsem. Farsz doprawić sosem ostrygowym i ewentualnie solą. Masę ułożyć na krążkach ryżowych. Brzegi ciasta posmarować roztrzepanym białkiem, złożyć do środka i zrolować. Końce mocno docisnąć. Podsmażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju.

KURCZAK Z ORZECHAMI ZIEMNYMI

Zobacz także:

Porcja: 406 kcal
Przygotowanie: 40 minut
Dla 2 osób

400 g filetów z piersi kurczaka, 2 łodyżki trawy cytrynowej, 4 dymki, 2 czerwone papryczki chili, 100 g niesolonych orzeszków ziemnych, 3 łyżki oleju, łyżka cukru, 3 łyżki sosu sojowego, sól, pieprz

Filety z piersi kurczaka pokroić w wąskie paski. Trawę cytrynową umyć i drobno posiekać. Dymkę pokroić w drobną kostkę. Mięso wymieszać z trawą cytrynową, dymką, solą oraz pieprzem. Przykryć i wstawić do lodówki na 30 minut. Papryczki chili umyć, rozciąć wzdłuż, usunąć nasiona, miąższ pokroić w drobną kostkę. Orzeszki ziemne zawinąć w ściereczkę i rozdrobnić tłuczkiem do mięsa. Podprażyć na patelni bez tłuszczu. Olej mocno rozgrzać (w woku lub na patelni) i obsmażać w nim mięso ok. 5 minut. Dodać papryczki chili i smażyć jeszcze 4 minuty. Doprawić do smaku sosem sojowym, cukrem i ewentualnie solą oraz pieprzem. Wymieszać z podprażonymi orzechami. Danie podawać z makaronem sojowym lub ryżem.

MAKARON ZE SMAŻONĄ WIEPRZOWINĄ

Porcja: 470 kcal
Przygotowanie: 35 minut
Dla 2 osób

400 g makaronu ryżowego, 20 g suszonych grzybów, 150 g wieprzowiny, łyżeczka zagęstnika do potraw, łyżka octu ryżowego, 250 g kiełków sojowych, 1/2 zielonej papryki, 50 ml oleju, 40 ml ciemnego sosu sojowego, sól, pieprz

Makaron ryżowy zalać wrzątkiem, odstawić na 20 minut. Odcedzić. Grzyby namoczyć w letniej wodzie, również odcedzić po 20 minutach. Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w paseczki. Zagęstnik, ocet oraz po szczypcie soli i pieprzu wymieszać, dodać do mięsa. Kiełki umyć i odsączyć. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, miąższ pokroić w paski. Z grzybów odciąć trzonki, kapelusze pokroić w paseczki. Połowę oleju rozgrzać (w woku lub na patelni). Wrzucić mięso i smażyć ok. 2 minut, ciągle mieszając. Dodać kiełki, grzyby, paprykę i dalej chwilę smażyć. Wyjąć. Na patelnię wlać pozostały olej, podgrzać. Dodać makaron, sos sojowy i ciągle mieszając, smażyć ok. 5 minut. Wrzucić mięso oraz warzywa i chwilę razem smażyć.

  • Przepisy z  kuchni indyjskiej i tajlandzkiej znajdziesz w Claudii 8/2006