- 1/2 l tłustego mleka
- 400 ml skondensowanego niesłodzonego mleka
- szklanka (22 dag) cukru
- płaska łyżka mączki kukurydzianej
- po 2 łyżki posiekanych orzechów i migdałów oraz rodzynek
- 2 łyżki syropu różanego (np. odsączonego z konfitury z płatków róży)
Do dekoracji
- płatki migdałowe
- owoce jagodowe
Mleko wlać do rondelka, dodać cukier. Podgrzewać na małym ogniu, aż mleko się zagotuje, a cukier całkowicie rozpuści.
Mączkę kukurydzianą rozpuścić w niewielkiej ilości mleka skondensowanego. Wlać do mleka z cukrem, mieszając zagotować i ogrzewać na małym ogniu przez 3-4 minuty, aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić. Dolać resztę mleka skondensowanego, syrop różany oraz posiekane orzechy, migdały, rodzynki i wymieszać.
Masę wlać do metalowej miski. Zamrażać, aż stwardnieje przy brzegach. Masę ubić mikserem, aż będzie lekka i kremowa. Ponownie mrozić, aż stwardnieje.
Podawać posypane płatkami migdałowymi z dodatkiem owoców.