● szklanka mąki
● 2 jajka
● sól
● 3/4 kg grzybów
● cebula
● 2 ząbki czosnku
● 3 łyżki masła
● 1/2 pęczka natki
● 2 łyżki tartej bułki
● pieprz
● gałka muszkatołowa
● tłuszcz do formy
● żółtko

Mąkę wysyp na blat, zrób wgłębienie, wbij jedno jajko, wlej szklankę przegotowanej chłodnej wody, dodaj szczyptę soli, zagnieć ciasto. Uformuj z niego kule, odłóż na 30 min. Grzyby oczyść, umyj, osącz, pokrój. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na maśle, dodaj grzyby, podsmaż, mieszając. Przykryj i duś na małym ogniu ok. 15 min. Przestudź, dodaj natkę, jajko, tartą bulkę, przypraw do smaku solą, pieprzem i gałką. Ciasto rozwałkuj. Płatem ciasta wylep natłuszczoną formę (tak, aby wystawało poza jej brzegi), wyłóż farsz. Brzegi ciasta zawiń, formując pierścień. Niepotrzebne resztki ciasta odetnij, zagnieć, rozwałkuj, nożem wytnij listki. Połóż je na farszu, posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Piecz 40 min w temp. 200°C. Podawaj na gorąco, z czystym czerwonym barszczem.