PORCJA: 400 kcal

PRZYGOTOWANIE: 40 minut

Na 12 porcji

CIASTO:

  • 450 g mąki
  • 150 g cukru
  • szczypta soli
  • skórka starta z cytryny
  • jajko
  • 300 g masła
  • masło do formy

WYPEŁNIENIE:

  • 750 g serka mascarpone
  • 300 g cukru
  • cukier waniliowy
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 400 g jagód
  • 400 g malin
  • 50 g cukru

Składniki na ciasto zagnieść. Ciasto wstawić na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkować i wylepić nim natłuszczoną formę. Wierzch ponakłuwać widelcem. Przykryć papierem do pieczenia i posypać suchą fasolą. Piec 10 minut w 180°C. Usunąć papier. Wystudzić. Mascarpone zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym i jajkami. Dodać mąkę. Wymieszać. Masę rozprowadzić na cieście i włożyć ponownie do piekarnika na 25 minut. Owoce umyć. Wymieszać z cukrem i odstawić, by puściły sok. Tartę przestudzić, polać sokiem z owoców. Udekorować owocami.