Autorka książki "Kuchnia Hogwartu" Rita Mock-Pike, inspirując się bestsellerową sagą o młodym czarodzieju, opracowała aż 80 receptur na dania rodem z Hogwartu. To nie są zwykłe przepisy na Halloween - to prawdziwe, imprezowe cuda!

"Kuchnia Hogwartu": przepisy na Halloween z Harry'ego Pottera

Co ma wspólnego magia z gotowaniem? Otóż naprawdę wiele! I udowadnia to książka kucharska "Kuchnia Hogwartu" Rity Mock-Pike, z 80 przepisami inspirowanymi sagą o Harrym Potterze. Znajdziesz tam kradnące dusze koktajle, dynie na milion sposobów (wszystkie warte grzechu!), potrawy o smaku pieprznych ciemnych mocy i słodycze, którymi podpiszesz cyrograf z samym diabłem. A do tego jak wyglądają! Efekty tych misternych przepisów świetnie dopełnią klimat halloweenowej imprezy!

"Kuchnia Hogwartu": lukrecjowe różdżki

Dzięki temu prostemu pysznemu przepisowi zdołasz otworzyć własny sklep z różdżkami. Możesz wypełnić je rdzeniem z pióra feniksa, włosa jednorożca czy włókna ze smoczego serca – wybór należy do ciebie!

24 różdżki / Czas przygotowania: 5 minut / Czas gotowania: 2–3 minuty / Czas studzenia: 1 godzina

Składniki:

  • 170 g kawałków czekolady albo kuwertury
  • 24 podłużne lukrecjowe żelki typu „twist” 
  • dowolna posypka do ciast

Wykonanie:

  1. Umieść czekoladę (kuwerturę) w kubku lub misce i podgrzewaj w mikrofalówce przez 30 sekund. Wymieszaj.
  2. Powtarzaj tę czynność, aż czekolada się rozpuści, tworząc gładką masę.
  3. Zanurz końcówkę żelki w polewie.
  4. Do osobnej miski wsyp posypkę.
  5. Zanurzaj końcówkę żelki w posypce i obracaj, aż posypka przylepi się do polewy.
  6. Powtarzaj kroki 3–5 z każdą różdżką po kolei.

Schładzaj różdżki na papierze do pieczenia około godziny, aż polewa całkiem zastygnie.

Zobacz także:

Lukrecjowe różdżki / fot. mat. prasowe

"Kuchnia Hogwartu": blok o smaku pieprznych diabełków

Ten sprytny przepis nawiązujący do jednego z ulubionych czarodziejskich łakoci nie sprawi, że zaczniecie zionąć ogniem czy dymem, da wam tylko porządnego miętowego kopa!
 
16 porcji / Czas przygotowania: 5 minut / Czas gotowania: 20 minut / Czas studzenia: 40 minut

Składniki:

  • 340 g czekolady deserowej
  • 1 szklanka kawałków gorzkiej czekolady
  • 340 g białej czekolady
  • ½ łyżeczki  ekstraktu miętowego
  • 8 miętowych lasek cukrowych, pokruszonych

Wykonanie:

  1. Wyłóż prostokątną blachę papierem do pieczenia.
  2. W dużej misce, którą można włożyć do kuchenki mikrofalowej, umieść kawałki gorzkiej i deserowej czekolady. Umieść je w mikrofalówce i włącz ją na 30 sekund, a następnie wymieszaj całość metalową łyżką. Powtarzaj ten proces, aż cała czekolada się rozpuści (około 10 minut).
  3. Wylej roztopioną czekoladę na blachę do pieczenia i równo rozsmaruj, a następnie włóż do lodówki i schładzaj przez 20 minut.
  4. W mikrofalówce rozpuść kawałki białej czekolady, kilkukrotnie włączając urządzenie na 30 sekund i mieszając masę. Dodaj do niej ekstrakt miętowy. Wylej białą czekoladę na zastygłą ciemną czekoladę.
  5. Od razu posyp blok pokruszonymi laskami cukrowymi.
  6. Wstaw do lodówki na 20 minut, by całość stężała

Blok o smaku pieprznych diabełków / fot. mat. prasowe

"Kuchnia Hogwartu": jabłka w karmelu z Harry'ego Pottera

Kawałki jabłek w karmelu idealnie nadają się na przyjęcie. Je się je dużo łatwiej niż całe jabłka w karmelu. Poza tym można eksperymentować z różnymi posypkami! Wypróbuj na przykład czekoladę, posiekane orzechy czy wiórki kokosowe. Śmiało, tu nie ma ryzyka pomyłki!
 
15 porcji / Czas przygotowania: 20 minut / Czas gotowania: 5 minut

Składniki:

  • 5 średniej wielkości zielonych i czerwonych jabłek z usuniętymi gniazdami nasiennymi, pokrojonych 
  • w kawałki o grubości 2–3 cm
  • 450 g karmelu
  • 2 łyżki śmietany 18%  
  • 2/3 szklanki kawałków czekolady deserowej  
  • 2/3 szklanki kawałków mlecznej czekolady  
  • 2/3 szklanki kawałków białej czekolady
  • 3 łyżki oleju roślinnego, 
  • do dodawania po trochu sok z 1 cytryny
  • 1/4 szklanki wiórków kokosowych
  •  1/2 szklanki posiekanych orzeszków ziemnych lub innych orzechów do wyboru
  • 15 drewnianych patyczków do szaszłyków

Wykonanie:

  1. Ponadziewaj kawałki jabłek na patyczki.
  2. W misce nadającej się do użycia w mikrofalówce połącz karmel i śmietanę. Wstaw miksturę do mikrofalówki ustawionej na dużą moc i podgrzewaj kilka razy po 30 sekund, mieszając w międzyczasie, dopóki karmel i śmietana się nie połączą.
  3. W misce nadającej się do użycia w mikrofalówce połącz kawałki czekolady deserowej z  łyżką oleju i podgrzewaj je w kuchence mikrofalowej kilka razy przez 15 sekund, w każdej przerwie mieszając, aż czekolada się rozpuści.
  4. W misce nadającej się do użycia w mikrofalówce połącz kawałki mlecznej czekolady z łyżką oleju i podgrzewaj je w kuchence mikrofalowej kilka razy przez 15 sekund, w każdej przerwie mieszając, aż czekolada się rozpuści.
  5. W misce nadającej się do użycia w mikrofalówce połącz kawałki białej czekolady z łyżką oleju i podgrzewaj je w kuchence mikrofalowej kilka razy przez 15 sekund, w każdej przerwie mieszając, aż czekolada się rozpuści.
  6. Jeśli nie chcesz, żeby jabłka zbrązowiały, skrop je sokiem z cytryny.
  7. Zanurz kawałek jabłka w rozpuszczonym karmelu lub w wybranej czekoladzie, pozwalając, by nadmiar polewy odciekł. Odłóż na wyłożoną pergaminem blachę, aby polewa zastygła.
  8. Powtarzaj poprzedni krok, aż wszystkie kawałki jabłka będą pokryte polewą.
  9. Posyp wiórkami kokosowymi lub posiekanymi orzechami.

 

Jabłka w karmelu / fot. mat. prasowe

"Kuchnia Hogwartu": kakaowe kociołki

12 kociołkowych babeczek / Czas przygotowania: 30 minut / Czas pieczenia: 12–15 minut / Czas studzenia: 45–60 minut

Składniki:
 
Babeczki:

  • 1 szklanka mąki pszennej, typ 550
  • ¼ szklanki + 2 łyżki kakao
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 1 jajko

Nadzienie:

  • ¼ szklanki mleka
  • 2½ łyżeczki mąki

Wykonanie:

Babeczki:

  1. Piekarnik rozgrzej do 180 st. Natłuść formę do muffinek i odstaw na bok.
  2. W średniej misce wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. W osobnej misce oliwę z cukrem, aż całkiem się połączą.
  3. Do oliwy dodaj jajko, ekstrakt pomarańczowy i ubijaj, aż powstanie jednolita mieszanina. Następnie, dodaj trochę mąki zmieszanej z kakao, proszkiem, sodą i solą. Wymieszaj. Następnie połowę mleka, kolejną porcję mąki z dodatkami, połącz. Dodaj resztę mleka i mąki.
  4. Wyłóż masę do formy do muffinek, napełniając wgłębienia mniej więcej do połowy.
  5. Piecz babeczki 12-15 minut aż do suchego patyczka.
  6. Gotowe wystudź na kratce, aż będą całkowicie zimne (45-60 minut).

Nadzienie:

  1. Kiedy babeczki będą się studzić, zrób nadzienie.
  2. Do niedużego rondla wlej mleko, wsyp mąkę. Podgrzewaj na małym ogniu cały czas mieszając, aż mikstura zgęstnieje (ok. 7 minut), a następnie zdejmij rondel z ognia i wystudź nadzienie.
  3. Gdy ostygnie, nadzienie ubij mikserem, aż zrobi się lekkie i puszyste.
  4. Kciukiem lub małą łyżeczką w każdej babeczce zrób dziurkę, a uzyskany w ten sposób „dołek" wypełnij nadzieniem.

Babeczki możesz ozdobić dowolnym kremem lub bitą śmietaną.

Kakaowe kociołki / fot. mat. prasowe

CZYTAJ RÓWNIEŻ: