Dla 4 osób

1/2 szklanki pęczaku
szklanka mleka
5 ziemniaków
3 marchewki
por
grzybek suszony
łyżka masła
sól
pieprz
ziele angielskie
listek laurowy

Pęczak starannie wypłukać. Zalać litrem zimnej wody i mlekiem. Wrzucić opłukany grzybek, ziele angielskie i listek laurowy. Gotować pod przykryciem, na małym ogniu ok. 45 minut.
Marchewkę obrać i umyć. Pokroić w kostkę. Z pora odciąć ciemnozielone liście. Przekroić na pół. Razem z marchewką wrzucić do zupy po 15 minutach od momentu zagotowania się pęczaku.
Ziemniaki obrać i umyć. Pokroić w niezbyt drobną kostkę. Dodać do zupy po upływie następnych 15 minut.
Przed końcem gotowania dodać do zupy masło. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.

Nasza rada
Zupa będzie bardziej pożywna, jeśli ugotujemy ją na kurzych skrzydełkach lub podrobach (np. sercach lub żołądkach).