SKŁADNIKI NA 8 PORCJI 

3 duże strąki czerwonej papryki 
strąk pomarańczowej papryki 
1/2 kg pomidorów 
5 szalotek 
3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
1 i 1/2 l bulionu warzywnego 
2 łyżeczki cukru
sok z 1/2 cytryny
8 pomidorków koktajlowych
sos tabasco
kilka małych cukrowych papryczek
kilka listków bazylii
sól, pieprz, cukier

Paprykę umyć. Piec w całości 20 minut w temperaturze 180°C, aż skórka sczernieje. Gorące strąki włożyć do plastikowej torebki, zamknąć i pozostawić do ostudzenia. Obrać ze skórki, usunąć szypułki, nasiona i białe włókna. Odłożyć po kawałku papryki do dekoracji. Resztę pokroić w kostkę.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Szalotki i czosnek obrać i posiekać. W rondlu rozgrzać oliwę, włożyć czosnek i szalotki, smażyć 2 minuty. Dodać paprykę i pomidory, wlać bulion i wsypać cukier. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu przez 15-20 minut.
Zupę zestawić z ognia, a gdy lekko ostygnie, zmiksować na purée. Powinna być gładka, ale niezbyt gęsta.
Dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Lekko podgrzać, doprawić cukrem, solą, pieprzem i odrobiną tabasco.
Na patyczki do szaszłyków nabić po jednym pomidorku, kilka kawałków pieczonej papryki, papryczkę cukrową oraz listki bazylii. Zupę nalać do miseczek, każdą porcję przybrać szaszłyczkiem. Podawać na ciepło lub na zimno.