SKŁADNIKI NA 6 PORCJI

  • szklanka świeżo wyciśniętego soku z limetki
  • 2/3 szklanki cukru
  • szklanka białego półsłodkiego wina
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 25 dag serka mascarpone
  • 2 żółtka
  • maliny, plastry kiwi i skórka limetki do dekoracji

Sok z limetki, połowę wina i cukier zagotować. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z resztą wina i roztrzepanymi żółtkami, wlać do gotującego się płynu, mieszając zagotować, przestudzić.
Do przestudzonej masy dodawać po łyżce mascarpone, całość zmiksować. Krem schłodzić w lodówce.
Krem nałożyć do szprycy z ozdobną końcówką, wycisnąć porcje na talerzyki. Deser przybrać owocami i skórką limetki.

Rada:

mascarpone można zastąpić zmielonym twarogiem, a limetkę cytryną.