O walorach smakowych roślin strączkowych można by napisać cały traktat, soczyście okraszając go argumentami zdrowotnymi. Zimą świeżo gotowaną fasolę można zastąpić wersją z puszki, zwłaszcza jeśli sięgniemy po nią w gorącej karnawałowej porze – kiedy czasu mamy niewiele, ale chęci do skosztowania czegoś pysznego są ogromne. Przed nami kilka tygodni dobrej zabawy, pozwólmy sobie na nią również w kuchni.

Krem z czerwonej fasoli z chipsem z szynki

Składniki:

  • puszka czerwonej fasoli
  • zioła: bazylia, oregano, majeranek
  • Szynka Soczysta z Beczki JBB
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • płatki migdałowe lub groszek ptysiowy

Warzywa (marchew, pietruszkę) gotujemy z ziołami i odrobiną czosnku. Gdy marchew i pietruszka zmiękną, dodajemy do wywaru fasolę (może być z puszki). Całość miksujemy na gładki, aksamitny krem. Doprawiamy solą i pieprzem. Na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną oleju układamy cienkie plastry wędzonej Szynki Soczystej z Beczki JBB. Smażymy do momentu uzyskania bardzo rumianego koloru. Krem podajemy z chipsem szynkowym w towarzystwie prażonych płatków migdałów bądź groszku ptysiowego.