SKŁADNIKI NA 6 PORCJI

1 kg brokułów 
duża cebula 
2 szklanki bulionu z kurczaka 
szklanka śmietany 
12 dag miękkiego koziego sera 
2 ząbki czosnku 
2 łyżki oliwy
2 łyżeczki płatków migdałowych
sól, biały pieprz

Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Brokuły oczyścić, podzielić na różyczki, opłukać.
Oliwę rozgrzać, zeszklić cebulę i czosnek. Wlać bulion, zagotować.
Do bulionu włożyć brokuły i gotować 10 minut, tak by nie straciły intensywnego zielonego koloru. Kilka różyczek odłożyć, resztę zmiksować z bulionem i serem. Podgrzać, ale już nie gotować.
Dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Podawać z różyczkami brokułów i płatkami migdałów.