Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • cebula
  • dwie łyżki bułki tartej
  • 5 sporych pieczarek
  • jedno jajko
  • papryczka chili
  • łyżka pikantnego ketchupu
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • olej
  • dwie łyżki tartego żółtego sera

Na dwóch łyżkach oleju podsmażamy cebulę w piórkach, po chwili dodajemy umyte i drobniutko skrojone pieczarki i drobno posiekaną papryczkę. Tartą bułke zalewamy ciepłą wodą, po chwili dodajemy usmażone pieczarki z cebulą i papryczką, jajko, mięso, ketchup i przyprawy. Na koniec dodaj tarty ser. Całość wyrób na gładką masę, formuj kotlety. Odstaw je na 20 minut do lodówki. Następnie smaz na gorącym oleju na złoty, rumiany kolor.