Składniki

    * 1,2 kg dojrzałych moreli
    * Żelfix 2:1 Dr. Oetkera
    * 500 g cukru
    * 50 ml czerwonego wytrawnego wina
    * 30 g posiekanych migdałów bez skórki

Kup składniki do przepisu
Etapy przygotowania

Morele umyć, przepołowić, usunąć pestki, pokroić na drobne kawałki i odważyć 1 kg. Owoce włożyć do garnka, dodać Żelfix 2:1 Dr. Oetkera i wymieszać.

Masę zagotować, wsypać cukier, mieszając zagotować ponownie i gotować 1 minutę (w przypadku, gdy morele są twarde, przedłużyć gotowanie do około 3 minut).

Dodać wino i migdały, wymieszać.

Konfiturę nałożyć do wyparzonych słoików i natychmiast szczelnie zamknąć. Ustawić do góry dnem na ok. 5 minut.